Οι κάτοικοι του Σένγκαλ πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας για την απομόνωση του Οτσαλάν

Οι κάτοικοι του Σένγκαλ πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας για την απομόνωση του Οτσαλάν

Οι κάτοικοι του Σένγκαλ πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας για την απομόνωση του Οτσαλάν

Οι κάτοικοι του Σένγκαλ πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας για την απομόνωση του Οτσαλάν

Πραγματοποιήθηκε πορεία στο Σενγκάλ για να διαμαρτυρηθούν οι κάτοικοι εναντίον της επιδεινούμενης απομόνωσης που επιβλήθηκε στον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Εκατοντάδες Γεζίντι και Άραβες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στο Σενγκάλ υπό την ηγεσία του Κινήματος Ελευθερίας των Γυναικών Γεζίντι (TAJÊ) και της Δημοκρατικής Αυτόνομης Συνέλευσης του Σένγκαλ, για να διαμαρτυρηθούν το αυστηρό καθεστώς απομόνωσης που επιβλήθηκε στον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία.

Το πλήθος έφερε αφίσες και πλακάτ με φωτογραφίες του Οτσαλάν κατά τη διάρκεια της πορείας, της οποίας ακολούθησε δήλωση Τύπου.

Η δήλωση που διαβάστηκε από έναν τοπικό ηγέτη, τον Ναγίφ Σεμό, ανέφερε: «Ο Ηγέτης Οτσαλάν  αγκάλιασε το Σενγκάλ στις πιο δύσκολες στιγμές μας. Και τώρα, εμείς, οι Γεζίντι, οι Άραβες και ολόκληρο το Σένγκαλ, πρέπει να τον αγκαλιάσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας μέχρι να μάθουμε νέα του. Καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να λάβουν πληροφορίες για την κατάσταση του Οτσαλάν και να τις μοιραστούν μαζί μας».

Από το 2019, ο Οτσαλάν και οι τρεις συγκρατούμενοί του, Ομέρ Χαϊρί Κονάρ, Χαμιλί Γιλντιρίμ και Βεϊσί Ακτάς, δεν έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τους δικηγόρους τους. Η τελευταία φυσική επαφή μαζί τους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια οικογενειακής επίσκεψης τον Μάρτιο του 2020. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ένα ακόμη τηλεφώνημα. Από τότε έχουν περάσει 21 μήνες και οι κρατούμενοι του Ιμραλί συνεχίζουν να κρατούνται σε απόλυτη απομόνωση. Σύμφωνα με το Νομικό Γραφείο Ασρίν, το οποίο εκπροσωπεί τον Οτσαλάν και τους συγκρατούμενούς του, πρόκειται για μια κατάσταση πραγμάτων που παραβιάζει τα παγκόσμια νομικά πρότυπα και τους εθνικούς νόμους και συνιστά βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Όταν η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι είχε πραγματοποιήσει ad hoc επίσκεψη στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο και είχε επίσης επιθεωρήσει το Ιμραλί, η κουρδική κοινωνία ήλπιζε ότι αυτό θα έφερνε διαφάνεια και σαφήνεια στην κατάσταση στο νησί των φυλακών. Όμως, όπως ανακοίνωσε το Νομικό Γραφείο Ασρίν την περασμένη εβδομάδα, ο Οτσαλάν δεν συμμετείχε σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της CPT. Στη συνέχεια, οι κουρδικές οργανώσεις κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στα εμπλεκόμενα ιδρύματα να παρέμβουν επειγόντως και να διασφαλίσουν ότι οι επισκέψεις στο Ιμραλί θα μπορούν επιτέλους να πραγματοποιηθούν.