Δικηγόροι από το Νομικό Γραφείο Asrın υπέβαλαν αίτηση στην Γενική Εισαγγελία της Προύσας και στη Διεύθυνση Φυλακών Imralı με αίτημα να συναντηθούν με τον πελάτη τους, Abdullah Öcalan, ο οποίος δεν είχε καμία επικοινωνία εδώ και 31 μήνες.

 

Οι δικηγόροι του Δικηγορικού Γραφείου Asrın Cengiz Yürekli, Raziye Öztürk, İbrahim Bilmez και Emran Emekçi υπέβαλαν αίτηση στην Γενική Εισαγγελία της Προύσας και στη Διεύθυνση Σωφρονιστικών του Imralı για συνάντηση με τον πελάτη τους Abdullah Öcalan, ο οποίος κρατείται υπό βαριές συνθήκες απομόνωσης στο Imralı σε κελί τύπου F, Φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι δικηγόροι υπέβαλαν επίσης αίτηση στην εισαγγελία και στη διεύθυνση των φυλακών για να συναντηθούν με άλλους κρατούμενους στο Ιμραλί. Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım και Veysi Aktaş.

Το Δικηγορικό Γραφείο Asrın, το οποίο εκπροσωπεί τον Οτσαλάν και τους τρεις συγκρατούμενούς του στο νησί των φυλακών Ιμραλί, υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) πριν από δύο ημέρες σχετικά με τις εξελίξεις που καλύπτουν τις 30 Απριλίου 2023 και τις 31 Ιουλίου 2023.

Υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς «incommunicado» έχει βαθύνει, η αίτηση υπογράμμισε ότι στο 3μηνο από 30 Απριλίου έως 31 Ιουλίου 2023 υποβλήθηκαν 25 αιτήματα για επισκέψεις δικηγόρων και 12 για οικογενειακές επισκέψεις, αλλά όλα έμειναν αναπάντητα. Οι δικηγόροι σημείωσαν επίσης ότι η τύχη των επιστολών που στάλθηκαν στο Imralı είναι άγνωστη.

Το Δικηγορικό Γραφείο Asrın είπε ότι η CPT θα πρέπει να επισκεφθεί το Imralı ως «επείγον» και απαρίθμησε τα αιτήματά της ως εξής:

«*Η επείγουσα επίσκεψη μιας επιτροπής στις φυλακές του νησιού Imrali [χρειάζεται], μαζί με την επείγουσα δημόσια αποκάλυψη της έκθεσης της CPT και των πορισμάτων σχετικά με την τελευταία της επίσκεψη,

*Άμεση εκτέλεση και συνέχιση των επισκέψεων δικηγόρου και άρση από παράνομες δικαστικές αποφάσεις,

* Διεξαγωγή και διασφάλιση της συνέχειας των επισκέψεων οικογένειας και κηδεμόνων και τερματισμός της αποτροπής παράνομων πειθαρχικών κυρώσεων,

*Παράλληλα με τη θέσπιση δικαιωμάτων επίσκεψης, διασφαλίζοντας ότι οι αιτούντες χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα τηλεφωνικά τους δικαιώματα για να καλούν τις οικογένειες και τους συγγενείς τους,

*Διασφάλιση ότι θα εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια στην επικοινωνία με το εξωτερικό και με δικηγόρους μέσω επιστολών , τηλεγραφημάτων και φαξ,

*Διασφάλιση ότι τερματίζονται οι πραγματικές ή παράνομες πρακτικές που σχετίζονται με εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία,

* Λήψη καταναγκαστικών μέτρων για την εξάλειψη των βασανιστηρίων, των απάνθρωπων συνθηκών και των συνθηκών κακομεταχείρισης και της αποχής. Ζητείται άμεσα η εφαρμογή των διαδικασιών που ρυθμίζονται στο άρθρο 10/2 της Σύμβασης».

Οι δικηγόροι ζητούν να συναντώνται με τον ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, οι αιτήσεις για επισκέψεις μένουν συστηματικά αναπάντητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μήνες αργότερα, οι δικηγόροι ενημερώνονται ότι έχουν ληφθεί πειθαρχικά μέτρα εναντίον του ηγέτη του κουρδικού λαού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιτραπεί καμία επίσκεψη.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση του Οτσαλάν αυξήθηκαν αφού το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Δημοκρατικών Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Σαμπρί Οκ  είπε  σε μια συνέντευξη στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Sterk TV στις 8 Ιουλίου ότι πρόσφατα απεστάλησαν απειλητικές επιστολές στον Abdullah Öcalan ανώνυμα μέσω της διοίκηση των φυλακών Ιμραλί.

Συνθήκες έκτακτης απομόνωσης

Η Κλειστή Φυλακή Υψηλής Ασφάλειας Τύπου  F χτίστηκε ειδικά για τον Abdullah Öcalan τον Φεβρουάριο του 1999 και έκτοτε λειτουργεί βάσει ειδικού καθεστώτος και μέσω ειδικών πρακτικών.

Κάτω από το λεγόμενο καθεστώς επιβαρυμένων εκτελέσεων, ο Abdullah Öcalan και οι συγκρατούμενοί του Hamili Yildirim, Ömer Hayri Konar και Veysi Aktaş κρατούνται υπό συνθήκες εξαιρετικής απομόνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, 24 χρόνια για τον Οτσαλάν και οκτώ χρόνια στους όρους των άλλων κρατουμένων.

Παρά τις προσπάθειές τους, οι δικηγόροι από το Δικηγορικό Γραφείο Asrin με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το οποίο εκπροσωπεί τον Abdullah Öcalan και τους τρεις συγκρατούμενούς του, δεν κατάφεραν να λάβουν ούτε ένα σημείο ζωής από τους πελάτες τους από τις 25 Μαρτίου 2021. Δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν  πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, τις συνθήκες κράτησής τους, τη νομική τους κατάσταση. Έχουν περάσει 29 μήνες που οι πελάτες τους δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Ο Οτσαλάν κρατείται σε ένα κελί από το 1999

Σύμφωνα με την « Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης 2022 για τις Παραβιάσεις Δικαιωμάτων και τις Τρέχουσες Συνθήκες στη Φυλακή του Νησιού Ιμραλί » που δημοσιεύτηκε από το Δικηγορικό Γραφείο Asrın στις 15 Φεβρουαρίου 2023, ο Abdullah Öcalan κρατείται σε ένα κελί στη φυλακή του νησιού İmralı από τις 15 Φεβρουαρίου 1999. τα πρώτα δέκα χρόνια, ήταν ο μόνος κρατούμενος στις φυλακές του νησιού. Τον Νοέμβριο του 2009, προστέθηκαν νέα κελιά στη φυλακή και προσήχθησαν άλλοι πέντε κρατούμενοι. Ωστόσο, ο Οτσαλάν συνέχισε να κρατείται στην απομόνωση 23 ώρες την ημέρα τις καθημερινές και 24 ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

Μέχρι το 2011, το δικαίωμα του Οτσαλάν να βλέπει τους δικηγόρους του περιοριζόταν σε μία ώρα  την εβδομάδα, αλλά στην πραγματικότητα, εμπόδιζαν διαρκώς να κάνει χρήση αυτού του περιορισμένου δικαιώματος, με τις αρχές να ισχυρίζονται το πρόσχημα των «δυσμενών καιρικών συνθηκών» ή « τεχνικό ελάττωμα» του ακτοπλοϊκού που πηγαίνει στο νησί. Στα δώδεκα χρόνια από τις 27 Ιουλίου 2011 μπόρεσε να δει τον δικηγόρο του μόνο πέντε φορές, μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2019. Η τελευταία από αυτές τις πέντε συναντήσεις πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.

Από το 2014, ο Οτσαλάν έχει δεχτεί πέντε επισκέψεις από μέλη της οικογένειας. Η επίσκεψη του αδελφού του στη φυλακή στις 3 Μαρτίου 2020 σηματοδοτεί την τελευταία άμεση επαφή του Οτσαλάν με την οικογένειά του. Επίσης, σε 24 χρόνια, επικοινώνησε με τον έξω κόσμο μέσω τηλεφώνου μόνο δύο φορές (στις 27 Απριλίου 2020 και στις 25 Μαρτίου 2021). Κατά την τελευταία τηλεφωνική κλήση στις 25 Μαρτίου 2021, η σύνδεση χάθηκε μετά από μόλις δύο λεπτά και δεν μπόρεσε να αποκατασταθεί. Ο Οτσαλάν δεν ακούστηκε από τότε.

2023-10-17T20:20:50+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top