Εννέα δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν στην Τουρκία την Τρίτη κατηγορήθηκαν βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, δήλωσε μέλος της οικογένειας ενος κρατουμένου, αν και οι κατηγορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές μιλούν εναντίον τόσο των συλλήψεων στην Τουρκία όσο και των ταυτόχρονων ολονύχτιων επιδρομών σε κουρδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στο Βέλγιο.

Στις 23 Απριλίου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εννέα Κούρδους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, την Ούρφα και την Άγκυρα. Την ίδια μέρα, εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας στα γραφεία των κουρδικών τηλεοπτικών καναλιών Stêrk TV και Medya Haber στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι, η αστυνομία έκανε έφοδο στο Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο και στα σπίτια πολλών μελών της κουρδικής κοινότητας. Ο βελγικός ομοσπονδιακός εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος των γαλλικών δικαστικών αρχών για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για μια έρευνα για φερόμενη χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Στους εννέα συλληφθέντες δημοσιογράφους, του πρακτορείου Mezopotamya και της εφημερίδας Yeni Yaşam, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους δικηγόρους τους για 24 ώρες, σύμφωνα με την Ένωση Μελετών Μέσων Ενημέρωσης και Νομικής (MLSA). Συγγενής ενός από τους κρατούμενους δημοσιογράφους είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι συλλήψεις ήταν «μέρος έρευνας που ξεκίνησε το 2022» για φερόμενες «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση».

Οι επιδρομές σε κουρδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στο Βέλγιο και οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία έχουν προκαλέσει κατακραυγή σε όλη την Ευρώπη από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Οι δικηγόροι των κουρδικών τηλεοπτικών καναλιών που εδρεύουν στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν να οδηγήσουν τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και την αστυνομία στο δικαστήριο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη «βίαιη επιδρομή». Επιπλέον, οι κατηγορίες για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ήταν αντίθετες με προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Βελγίου, τόνισε ο δικηγόρος Jan Fermon.

Οι συλλήψεις θεωρούνται ευρέως ως μέρος της μακροχρόνιας καταστολής της ελευθερίας του Τύπου από το τουρκικό κράτος. Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή ο 10ος μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CFJ), έχοντας πάρει την πρώτη θέση στη λίστα πέντε φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο Nikolaj Villumsen, ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί την Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας, δημοσίευσε στο X, «Πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ενάντια στην επίθεση του αυταρχισμού – είτε είναι από τη Ρωσία είτε από την Τουρκία», προσθέτοντας, «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται – όχι να συλλαμβάνονται!».

 

Η Özlem Alev Demirel, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος Die Linke και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, δημοσίευσε δήλωση υπέρ των συλληφθέντων: «Είναι ντροπή που το βελγικό κράτος παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου με αυτόν τον τρόπο. Περιμένω να επιτραπεί η εκπομπή Stêrk TV και Medya Haber TV ξανά αμέσως – και η βελγική κυβέρνηση να λάβει θέση για τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών».

Η Ντεμιρέλ υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε τη φίμωση του κουρδικού Τύπου στην Ευρώπη για να αποφύγει τον δημόσιο έλεγχο των επικείμενων μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών του επιχειρήσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η ευρωβουλευτής είπε επίσης ότι οι κατασταλτικές τακτικές ήταν πιθανότατα μέρος μιας «βεντέτας» που θέσπισε η τουρκική κυβέρνηση ως απάντηση στην επιτυχία των αντιπάλων της στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων τημ νικη του φιλοκουρδικόυ Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM). .