Στην 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις στην Τουρκία επαναλαμβάνουν την έκκληση να αναγνωριστούν οι φρικαλεότητες του παρελθόντος και να αντιμετωπίζονται όλοι οι πολίτες με ισότητα στο μέλλον.

Στις 24 Απριλίου, συμπληρώνοντας 109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, δηλώσεις από διάφορα φιλοκουρδικά κόμματα και οργανώσεις στην Τουρκία ζητούσαν μια ειλικρινή αντιπαράθεση με την ιστορία. Υπολογίζεται ότι 800.000 – 1,8 εκατομμύρια Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της γενοκτονικής εκστρατείας που ηγήθηκε η Επιτροπή Ένωσης και Προόδου. Το τουρκικό κράτος δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες, πόσο μάλλον τη γενοκτονία, και συνεχίζει να τιμωρεί όσους συνηγορούν υπέρ της αναγνώρισης και της συμφιλίωσης.

«Η αντιπαράθεση με το παρελθόν είναι απαραίτητη», δήλωσε το Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καλώντας για αναγνώριση και συμφιλίωση.

«Μοιραζόμαστε τον πόνο του αρμενικού λαού και θυμόμαστε με σεβασμό αυτούς που χάθηκαν», δήλωσε η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του DBP. Η δήλωσή τους τόνισε τις προηγούμενες πολιτικές αφομοίωσης και εθνικισμού που έχουν διαιωνίσει τον διχασμό και τα δεινά σε διάφορες κοινότητες και εθνότητες.

Σε μια ευρύτερη έκκληση, η δήλωση προέτρεπε για τη διατήρηση των αρμενικών εκκλησιών , των τάφων, την ελεύθερη χρήση των θρησκευτικών χώρων και τις νομικές μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην ισότητα του πολίτη. «Η απομάκρυνση από την άρνηση και η αναγνώριση κάθε Αρμένιου ως μαρτυρία της ιστορίας είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσαν, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του αείμνηστου Αρμένιου διανοούμενου Χραντ Ντινκ.

Επιπλέον, ο Δικηγορικός Σύλλογος του Diyarbakır (Amed) μίλησε για την «αποκαταστατική δικαιοσύνη» ως απαραίτητη για την αλήθεια και τη συμφιλίωση. «Κάθε 24 Απριλίου, το κράτος και ο μηχανισμός του εμπλέκονται σε έναν αγώνα με την αλήθεια για το πώς να ορίσουν τα γεγονότα του παρελθόντος», σημείωσαν, τονίζοντας τις συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για να μιλήσουν.

Το Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) εξέφρασε επίσης αλληλεγγύη με την αρμενική κοινότητα. «Μοιραζόμαστε τη θλίψη της γενοκτονίας των Αρμενίων που ξεκίνησε με την απέλαση περισσότερων από 200 διανοουμένων στις 24 Απριλίου 1915, που οδήγησε σε μαζική εξορία και σφαγή», δήλωσε το κόμμα. Τόνισαν ότι τα εγκλήματα του παρελθόντος πρέπει να αναγνωριστούν για να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και μια συνεκτική κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης επέβαλε απαγόρευση στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου στο Kadıköy της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η απόφαση ακολουθεί ένα μοτίβο, καθώς οι αιτήσεις για τη διεξαγωγή μνημόσυνων στην επέτειο τα τελευταία δύο χρόνια απορρίφθηκαν επίσης. Η Πλατφόρμα Μνήμης της 24ης Απριλίου, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση κάθε χρόνο, αναμένεται να εκδώσει δήλωση τύπου σχετικά με την απαγόρευση.