Νέα ευρήματα από το Synergy Association for Victims και το North Press Agency αποκαλύπτουν τέσσερα χρόνια τρομερών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ras al-Ayn (Serê Kaniyê) και στο Tell Abyad της βόρειας Συρίας από τότε που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο των πόλεων σε μια στρατιωτική επίθεση το 2019.

Δύο πρόσφατες αναφορές αποκαλύπτουν συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ras al-Ayn (Serê Kaniyê) και στο Tell Abyad της βόρειας Συρίας από τότε που οι πόλεις τέθηκαν υπό τουρκικό έλεγχο το 2019, συμπεριλαμβανομένων 59 θανάτων αμάχων, 592 συλλήψεων και αναγκαστικού εκτοπισμού περισσότερων από 300.000 κατοίκων.

Οι εκθέσεις, που δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα από το Synergy Association for Victims και το North Press Agency τον Οκτώβριο, αναδύονται σε ένα πλαίσιο διεθνούς ανησυχίας για την πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Και οι δύο κατηγορούν την Τουρκία και τον σύμμαχό της, τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), για δημογραφική αλλαγη , βία κατά αμάχων και αποτυχία παροχής βασικών υπηρεσιών στον άμαχο πληθυσμό.

«Τουλάχιστον 79 εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του Ρας αλ-Αϊν και του Τελ Αμπιάντ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών κατοχής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 146 αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300», ανέφερε η Synergy Association for Victims. Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συνολικά 65 συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων φατριών του SNA, πρόσθεσε η ένωση.

Το North Press, ένα συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, πραγματοποίησε 21 συνεντεύξεις με κατοίκους αμάχων. οι δημοσιογράφοι που πήραν συνέντευξη έγιναν μάρτυρες της «λεηλασίας, αρπαγής, πυρπόλησης και καταστροφής περιουσιών των πολιτών» από τις τουρκικές δυνάμεις και τη συμμαχική SNA. Αυτές οι πράξεις «αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρες φυλετικές διακρίσεις που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο».

Και οι δύο εκθέσεις προσφέρουν μια ζοφερή αξιολόγηση του τοπίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία. Το Synergy Association for Victims ανέφερε ότι η Τουρκία στοχεύει να «αλλάξει με  δημογραφική αλλαγή την κατεχόμενη περιοχή αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να εκτοπιστούν». Ομοίως, το ρεπορτάζ του North Press Agency κατηγόρησε την Τουρκία ότι εφαρμόζει μια πολιτική «τουρκοποίησης» με σκοπό να περιθωριοποιήσει τα  ήθη και έθιμα της περιοχής.