Ευρωπαίοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την χρήση χημικών από την Τουρκία στο μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ευρωπαίοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την χρήση χημικών από την Τουρκία στο μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ευρωπαίοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την χρήση χημικών από την Τουρκία στο μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ευρωπαίοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την χρήση χημικών από την Τουρκία στο μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ακτιβιστές στο Βέλγιο διαμαρτυρήθηκαν για την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον Κούρδων μαχητών, σε ένα μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Υπρ, τον τόπο όπου έγινε η πρώτη μεγάλη χρήση δηλητηριωδών αερίων σε πόλεμο.

Μια ομάδα Ευρωπαίων ακτιβιστών διαμαρτυρήθηκε για την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, σε ένα μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αφιερωμένο στα θύματα του χημικού πολέμου.

«Ήταν εδώ στο Υπρ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά δηλητηριώδες αέριο στις 22 Απριλίου 1915», δήλωσαν οι ακτιβιστές στη διαδήλωση στη φλαμανδική πόλη. «Ο Γερμανικός Αυτοκρατορικός Στρατός χρησιμοποίησε χλώριο σε μορφή αερίου. Πρόκειται για το ίδιο αέριο χλωρίου που χρησιμοποιείται σήμερα κατά των Κούρδων μαχητών στα βουνά του Βόρειου Ιράκ από τον τουρκικό στρατό».

Οι ακτιβιστές κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα (της Τουρκίας)» λόγω του καθεστώτος της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και βασικό οικονομικό εταίρο της ΕΕ.

«Καταγγέλλουμε τον χημικό πόλεμο που διεξάγεται κατά του κουρδικού λαού και τιμούμε τη μνήμη όσων έπεσαν εδώ», ανέφεραν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το πανό των ακτιβιστών έγραφε «Σταματήστε τον τουρκικό χημικό πόλεμο στο Κουρδιστάν».

Ο χώρος μνήμης, Πύλη του Μένεν, είναι αφιερωμένος στους Βρετανούς και λοιπούς αγνώστους στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Υπρ. Τα γερμανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν περισσότερους από 150 τόνους θανατηφόρου αερίου χλωρίου κατά των συμμαχικών μεραρχιών στο Υπρ.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά αέρια κατά τις σφαγές του Ζιλάν και του Ντερσίμ το 1930 και το 1938 αντίστοιχα, όταν ο πληθυσμός των Κούρδων της περιοχής αποδεκατίστηκε. Το Ντερσίμ μετονομάστηκε σε Τουντσελί μετά τη σφαγή.

Η Τουρκία αγόρασε περίπου 20 τόνους εύφλεκτων και ασφυξιογόνων χημικών όπλων από τη ναζιστική Γερμανία, σύμφωνα με την ρωσική Redfish.

Οι Κούρδοι υπέστησαν αργότερα χημικό πόλεμο στα χέρια του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος το 1988 χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας και άλλους θανατηφόρους παράγοντες κατά της πόλης Χαλάμπγια.