Η Ερέν Κεσκίν μεταξύ των νικητών του βραβείου Ούλωφ Πάλμε

Η Ερέν Κεσκίν μεταξύ των νικητών του βραβείου Ούλωφ Πάλμε

Η Ερέν Κεσκίν μεταξύ των νικητών του βραβείου Ούλωφ Πάλμε

Η Ερέν Κεσκίν μεταξύ των νικητών του βραβείου Ούλωφ Πάλμε

Το βραβείο Ούλωφ Πάλμε 2023 απονεμήθηκε στις Marta Chumalo στην Ουκρανία, Ερέν Κεσκίν στην Τουρκία και Narges Mohammadi στο Ιράν, «για τις προσπάθειές τους στον αγώνα για την εξασφάλιση της ελευθερίας των γυναικών».

Το Σουηδικό Ίδρυμα Ούλωφ Πάλμε ανακοίνωσε το βραβείο του για το 2023 σε τρεις γυναίκες ακτιβίστριες «για τις προσπάθειές τους στον αγώνα για τη διασφάλιση της ελευθερίας των γυναικών, σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τον πόλεμο, τη βία και την καταπίεση».

Το ίδρυμα ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι το βραβείο Ούλωφ Πάλμε 2023 απονέμεται στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Narges Mohammadi, στην Ερέν Κεσκίν, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και τη Marta Chumalo, Ουκρανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Σε όλη τους τη ζωή και μέσω των πράξεών τους, αυτές οι τρεις γυναίκες, μαζί με πολλές από τις αδερφές τους στον αγώνα, έχουν εμπνεύσει άλλους και άνοιξαν το δρόμο για θαρραλέες νέες γυναίκες και άνδρες να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», ανέφερε η δήλωση του ιδρύματος.

Η Marta Chumalo είναι φεμινίστρια, ειδική σε θέματα φύλου και ψυχολόγος. Ως μία από τις ιδρύτριες του κέντρου «Προοπτικές Γυναικών», εργάζεται για την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται βία, εδώ και είκοσι χρόνια. Από το 2014, και ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Marta Chumalo έχει συμμετάσχει ενεργά στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου και στην αντιμετώπιση των αναγκών των θυμάτων. Μεταξύ άλλων, η Marta Chumalo διεκδικεί την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την υποστήριξη των θυμάτων σεξουαλικής βίας στον πόλεμο.

Η Ερέν Κεσκίν είναι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει περάσει δεκαετίες υπερασπιζόμενη όσους υφίστανται διακρίσεις στην Τουρκία: εθνοτικές μειονότητες, LGBTQI+ άτομα και πρόσφυγες. Έχει υποβληθεί σε απειλές και επιθέσεις δολοφονίας, καθώς και εκατοντάδες διώξεις. Έχει επίσης φυλακιστεί για τα πιστεύω της, με τη Διεθνή Αμνηστία να την κηρύσσει πολιτική κρατούμενη λόγω των πεποιθήσεών της. Με την ίδρυση του Συνδέσμου Νομικής Βοήθειας κατά της Σεξουαλικής Βίας, πέτυχε να διώξει πολλά ανώτερα στελέχη του τουρκικού στρατού και του κράτους όλα αυτά τα χρόνια.

Η Narges Mohammadi είναι μια δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία του λόγου στο Ιράν. Είναι μία από τις ιδρύτριες του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης του Ιράν και επικεφαλής σε οργανισμούς όπως το Κέντρο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Legam (η Εκστρατεία για την Βήμα-Βήμα Κατάργηση της Θανατικής Ποινής). Η εμπλοκή της την οδήγησε σε επανειλημμένες συλλήψεις και έχει εκτίσει αρκετές ποινές φυλάκισης. Από τον Νοέμβριο του 2021, είναι έγκλειστη στις διαβόητες φυλακές Evin, καταδικασμένη για «προπαγάνδα κατά του κράτους».

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης την 1η Φεβρουαρίου 2023.