Η Επιτροπή Γλώσσας, Πολιτισμού και Παιδείας του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK) εξέδωσε δήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας Κουρδικής Γλώσσας στις 15 Μαΐου, ζητώντας την προστασία της κουρδικής γλώσσας προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική ενότητα του κουρδικού λαού.

 

Η Επιτροπή Γλώσσας, Πολιτισμού και Παιδείας του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK) εξέδωσε δήλωση συγχαίροντας τον κουρδικό λαό με την ευκαιρία της Ημέρας Κουρδικής Γλώσσας, 15 Μαΐου.

Η δήλωση ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη σημασία της κουρδικής γλώσσας: «Σε όλη την ιστορία, η κουρδική γλώσσα ήταν η ταυτότητά μας και ο λόγος ύπαρξης του λαού μας» και αποκαλώντας την «το πιο αποτελεσματικό όπλο προστασίας και άμυνας από τις επιθέσεις κατά του κουρδικου λαου».

Η δήλωση συνέχισε εξηγώντας πώς το Κουρδιστάν χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη με τη συνθήκη της Λωζάνης, με αποτέλεσμα την κατοχή του από τα κράτη της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν και του Ιράκ, τα οποία εφάρμοσαν όλες πολιτικές αφομοίωσης κατά του κουρδικού λαού και άρνηση της κουρδικής γλώσσας και πολιτισμού.

Το KNK σημείωσε πώς αυτές οι πολιτικές έχουν επιμείνει στο πέρασμα του χρόνου, λέγοντας: «Δυστυχώς, στην Τουρκία και το Ιράν, οι Κούρδοι εξακολουθούν να στερούνται αυτά τα καθολικά και νόμιμα δικαιώματα στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας σήμερα».

Ωστόσο, είπαν, ο κουρδικός λαός αντιστάθηκε στις πολιτικές αφομοίωσης, μια μέθοδος αντίστασης ήταν η δημοσίευση εφημερίδων και άρθρων στην κουρδική γλώσσα, τα οποία «έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γλώσσας ζωντανή και στην προστασία των επιμέρους εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών της. ”

Σχετικά με την αντίσταση ενάντια στις πολιτικές αφομοίωσης, το KNK απέτισε φόρο τιμής στις «μεγάλες προσπάθειες και τον αγώνα των κουρδικών θεσμών και ατόμων» και τα επιτεύγματά τους να ανεβάσουν την κουρδική γλώσσα σε «υψηλό επίπεδο» ώστε να «ενσωματωθεί στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο».

Στη συνέχεια, η δήλωση προχώρησε σε μια παρουσίαση της ανάπτυξης της γλώσσας από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, οι οποίες εργάζονται για την παροχή ενός ενιαίου λεξικού, κατάλληλων προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της εκπαίδευσης και ενός λεξικού της ορολογίας.

Το KNK κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την υποστήριξη της κουρδικής γλώσσας σε όλα τα μέρη του Κουρδιστάν και στην κουρδική διασπορά, και συγχαίροντας όλους τους Κούρδους για την Ημέρα Κουρδικής Γλώσσας.