Δικηγόροι από το Δικηγορικό Γραφείο Asrın με έδρα την Κωνσταντινούπολη κατέθεσαν άλλη μια αίτηση για να συναντηθούν με τους πελάτες τους στη φυλακή του νησιού Imralı, οι οποίοι δεν είχουν καμία επικοινωνία για 38 μήνες.

 

Οι δικηγόροι του Δικηγορικού Γραφείου Asrin İbrahim Bilmez, Emran Emekçi, Cengiz Yürekli και Suzan Akipa υπέβαλαν νέα αίτηση στην Γενική Εισαγγελία και στη Διεύθυνση Ποινικού Ιδρύματος İmralı για να συναντηθούν με τους πελάτες τους Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım και Veysi Aktaş, υπό απόλυτη απομόνωση στο İmralı.

Ο ηγέτης του Κουρδικού Λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι εντελώς αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Ενώ δεν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματα για συναντήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, μήνες αργότερα, οι δικηγόροι του παρουσιάζονται με αιτιολόγηση πειθαρχικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Δικηγορικό Γραφείο Asrın, “Από τις 27 Ιουλίου 2011 έως σήμερα, επιτρέπονταν μόνο 5 επισκέψεις δικηγόρων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2019. Η τελευταία από αυτές τις πέντε συναντήσεις ήταν στις 7 Αυγούστου 2019. Μόνο 5 οικογενειακές επισκέψεις έχουν χορηγηθεί από το 2014. Η τελευταία Η προσωπική συνάντηση με τον αδερφό του Οτσαλάν έγινε στις 3 Μαρτίου 2020. Ο Οτσαλάν μπόρεσε να πραγματοποιήσει μόνο δύο τηλεφωνικές κλήσεις από την πρώτη μέρα (στις 27 Απριλίου 2020 και στις 25 Μαρτίου 2021). διεκόπη μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έχει υπάρξει κανένα νέο από εκείνη την ημέρα».

Σε μια δήλωση στις 25 Μαρτίου, το Νομικό Γραφείο Asrın είπε: «Η τρέχουσα κατάσταση της απόλυτης μη επικοινωνίας διατηρείται μέσω de facto και αυθαίρετων πρακτικών καθώς και «δικαστικών αποφάσεων» που δεν έχουν βάση στην τουρκική νομοθεσία. Οι πειθαρχικές ποινές που αναφέρονται ως λόγοι απαγόρευσης των οικογενειακών επισκέψεων και οι αποφάσεις που εμποδίζουν τις επισκέψεις δικηγόρων είναι αντίθετες με τη νομοθεσία και συνιστούν ποινικό αδίκημα για τις αρχές. Επιπλέον, δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα αλληλογραφίας και τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες Μαντέλα, δεν είναι δυνατό να διακοπεί εντελώς η επαφή με τον έξω κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διασφαλίζεται η ελάχιστη επικοινωνία των κρατουμένων με τον έξω κόσμο. Όχι μόνο δεν πληρούνται τα ελάχιστα κριτήρια, αλλά και οι φάκελοι και οι αποφάσεις στις οποίες βασίζονται αυτές οι πρακτικές αποκρύπτονται από τους δικηγόρους τους. Με αυτές τις πρακτικές, το νησί İmralı κρατείται πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας. Η πρόσβαση στην παραμικρή πληροφορία για την τρέχουσα κατάσταση των πελατών μας που κρατούνται σε φυλακές του νησιού έχει αποτραπεί εδώ και 3 χρόνια χωρίς διακοπή, ειδικά από τις οικογένειές τους και τους δικηγόρους μας. Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με το δικαίωμα των πελατών μας στην υγεία και άλλα θεμελιώδη ζωτικά δικαιώματα που εγγυώνται το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο».

2024-05-03T02:20:09+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top