Οι DFG και MKG αντέδρασαν στην κράτηση 2 δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια στο Amed και κάλεσαν όλες τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους συναδέλφους να σταθούν αλληλέγγυοι για την προστασία της δημοσιογραφίας.

Η Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat (DFG) έκανε δήλωση σχετικά με την κράτηση των δημοσιογράφων Nurcan Yalçın και Derya Us κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια στο Amed (Diyarbakır) νωρίτερα σήμερα.

«Αν και ο λόγος της κράτησης δεν αποκαλύφθηκε από την αστυνομία, γνωρίζουμε ότι είναι μια από τις επιχειρήσεις που έγιναν για την ποινικοποίηση του επαγγέλματός μας. Η κυβέρνηση AKP-MHP, η οποία αύξησε την πίεση στον Τύπο τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τη δικαστική παρενόχληση ιδιαίτερα κατά των Κούρδων δημοσιογράφων μέρα με τη μέρα», ανέφερε η δήλωση του DFG τη Δευτέρα.

 Η δήλωση υπενθύμισε ότι οι δημοσιογράφοι του Πρακτορείου Μεσοποταμίας (MA) Esra Solin Dal, Mehmet Aslan και ο δημοσιογράφος Erdoğan Alayumat επίσης φυλακίστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης και είπε: «Η Esra Solin Dal υποβλήθηκε σε έρευνα χωρις ρουχα και κρατείται ακόμα σε απομόνωση. Περίπου 40 εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου συνελήφθησαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι, που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τη συγγραφή της αλήθειας, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε αυτό και οι συνάδελφοι να στέκονται αλληλέγγυοι για την προστασία της δημοσιογραφίας Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα.

Η Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MKG) δήλωσε: «Καθώς ο πόλεμος, η φτώχεια, η κρίση και η ανομία βαθαίνουν, οι δημοσιογράφοι που αντανακλούν την αλήθεια και κάνουν τη φωνή του λαού να ακουστεί ζητείται να φιμωθούν. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θεωρούμε την κράτηση φίλοι δημοσιογράφοι ως εμπόδιο στην αλήθεια».

Τονίζοντας ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν θα εγκαταλείψουν την παράδοση της αλήθειας στη δημοσιότητα, η δήλωση αναφέρει: “Δεν κάνουμε πίσω μπροστά στις πιέσεις και τις κρατήσεις. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση της Esra Solin Dal, η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και υποβλήθηκαν σε έρευνα και οι Nurcan Yalçın και Derya Us, που κρατήθηκαν σήμερα, και φωνάζουμε για άλλη μια φορά η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

2024-05-07T01:24:42+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top