Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία νοσηλεύει πάνω από 1.000 μέλη της Χαμάς σε ιατρική περίθαλψη. Ένας ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος το διόρθωσε αργότερα, δηλώνοντας ότι ήταν άμαχοι της Γάζας και όχι μέλη της Χαμάς. Η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας υπό την Προεδρία, ωστόσο, δεν τροποποίησε τη δήλωση Ερντογάν, επισημαίνοντας εσωτερικές ασυνέπειες εντός της τουρκικής διοίκησης.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι πάνω από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται στην Τουρκία

Το σκάνδαλο εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12 Μαΐου στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν διάφορα περιφερειακά ζητήματα και διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες ήταν ιστορικά γεμάτες εντάσεις. Και οι δύο ηγέτες είχαν στόχο να αντιμετωπίσουν και ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο Ερντογάν, αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Μητσοτάκη, δήλωσε: «Περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη αυτή τη στιγμή στην Τουρκία». Αυτή η δήλωση τράβηξε αμέσως την προσοχή και τη διαμάχη, δεδομένης της ευαίσθητης φύσης του θέματος και του πλαισίου των περιφερειακών εντάσεων.

Οι παρατηρητές είναι αβέβαιοι εάν αυτό ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας ή ένα καύχημα από έναν ηγέτη που είναι γνωστός για την αγνόηση των παραδοσιακών διπλωματικών συμβάσεων. Ωστόσο, το περιστατικό ανέδειξε εσωτερικές ασυνέπειες εντός της τουρκικής διοίκησης.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, ένας ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος προσπάθησε να διορθώσει τα σχόλια του Ερντογάν σε δήλωση στο Reuters , υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μέλη της Χαμάς αλλά πολίτες της Γάζας που νοσηλεύονται στην Τουρκία. Παρά τη διόρθωση αυτή, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας, η οποία λειτουργεί απευθείας υπό την Προεδρία, δεν τροποποίησε τα αρχικά σχόλια του Ερντογάν.

Απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική στάση, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» και υπενθύμισε τις επιθέσεις της ομάδας στις 7 Οκτωβρίου. «Κατανοούμε τη διαφορετική προσέγγιση της Τουρκίας στη Χαμάς, αλλά είμαστε ενωμένοι στην αναγκαιότητα προστασίας των πολιτών της Γάζας», δήλωσε ο Μητσοτάκης. Καταδίκασε επίσης την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα ως «απαράδεκτη». «Ας συμφωνήσουμε να διαφωνήσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά είμαστε ενωμένοι στην αναζήτηση κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Μητσοτάκης, με τον Ερντογάν να απαντά: «Ευχαριστώ».