Το κύμα συλλήψεων είναι το μεγαλύτερο από τότε που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπέστη σημαντικές απώλειες στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Οι επιδρομές της αυγής μπορεί να προαναγγέλλουν την έναρξη μιας νέας τουρκικής κρατικής καταστολής στο κουρδικό κίνημα ελευθερίας.

 

Οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές τα ξημερώματα στο Σιρνάκ (Σιρνέξ), στο Μαρντίν (Μερντίν), στη Μερσίνα και στο Χακάρι (Colemêrg) την Πέμπτη, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 68 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Εισαγγελία του Σιρνάκ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 60 άτομα.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο 21χρονος Harun Üzen, πάσχει από επιληψία. Ο Üzen υπέστη κρίση κατά τη διάρκεια της επιδρομής της αστυνομίας, Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά έκτοτε πήρε εξιτήριο.

Στους συλληφθέντες στη Μερσίνα περιλαμβάνονται καλλιτέχνες από το Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης Sanatolia, οι οποίοι κατηγορούνται για «προπαγάνδα για παράνομη οργάνωση».

Το κύμα συλλήψεων είναι το μεγαλύτερο του είδους του από τότε που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε συνασπισμό με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), υπέστη σημαντικές απώλειες στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.