Οι γυναίκες στη Raqqa γιορτάζουν 3 χρόνια ελευθερίας

Οι γυναίκες στη Raqqa γιορτάζουν 3 χρόνια ελευθερίας

Οι γυναίκες στη Raqqa γιορτάζουν 3 χρόνια ελευθερίας

Οι γυναίκες στη Raqqa γιορτάζουν 3 χρόνια ελευθερίας

Με την απελευθέρωση των πόλεών τους από το ISIS, γυναίκες που έχουν ανακτήσει τον ηγετικό τους ρόλο στην κοινωνία, εργάζονται σκληρά για να ξεπεράσουν κάθε είδους εμπόδια και να εξαλείψουν τη ζημιά που προκάλεσαν οι εξτρεμιστικές συμμορίες.

Τρία έτη μετά την απελευθέρωση τους από τις διώξεις, οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα τους για μια επανάσταση της ανοικοδόμησης και του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Τον Ιούλιο του 2013, η Raqqa καταλήφθηκε από συμμορίες του ISIS και όλοι οι ζωντανοί χώροι της πόλης μετατράπηκαν σε μέρη όπου οι πολίτες μπορούσαν να υποστούν κάθε μορφής βία από το ISIS.

Έκτοτε, η βία και η αγριότητα επικράτησαν ως πρακτικές εναντίον των γυναικών. Δεν τους επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η καθημερινότητα με βάση την καταπίεση και τη βία κατά των γυναικών. Πολλές γυναίκες που ζούσαν στην πόλη είτε στρατολογήθηκαν βίαια από το ISIS είτε φυλακίστηκαν σε φυλακές.

Τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα γήπεδα της πόλης μετατράπηκαν σε μπουντρούμια όπου φυλακίστηκαν οι γυναίκες. Μεγάλοι χώροι όπως το Πανεπιστήμιο Ιhadtihad και η Σχολή Rabe El Edewiye στην περιοχή Kesra στα νότια της πόλης, έγιναν χώροι βασανιστηρίων όπου κρατούνταν γυναίκες.

Γυναίκες και προοδευτικοί πολίτες απελευθερώθηκαν από τους μαχητές του SDF στις 17 Οκτωβρίου 2017. Οι γυναίκες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των πόλεών τους έγραψαν και αυτές τα ονόματά τους στα βιβλία ιστορίας.

Πρώτο βήμα: συνελεύσεις γυναικών

Με την απελευθέρωση της Raqqa, οι γυναίκες άρχισαν να οργανώνουν δράσεις και ίδρυσαν τοπικά γυναικεία συμβούλια στην πόλη. Με τις εν λόγω συνελεύσεις, οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και εκπληρώνουν τους ηγετικούς τους ρόλους στην οργάνωση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Με το σύστημα της συμπροεδρίας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ίσης εκπροσώπησης στην πολιτική.

Οι γυναίκες συνέχισαν τις οργανωτικές τους δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Ράκκα και ίδρυσαν συνελεύσεις σε διάφορες πόλεις και χωριά της περιοχής. Πλέον 19 γυναικεία συμβούλια δραστηριοποιούνται ενεργά στην πόλη. Τουλάχιστον 10 γυναίκες δραστηριοποιούνται σε καθεμία από τις συνελεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επιτροπές συμφιλίωσης, αρχείων, υγείας, οικονομίας και εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής έχει αυξηθεί τόσο πολύ που ο αριθμός των γυναικών οι οποίες εργάζονται σε ιδρύματα και οργανισμούς στην πόλη έχει πλέον ξεπεράσει τις 5.000.

4.000 γυναίκες συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης

Περισσότερες από 4 χιλιάδες γυναίκες στην πόλη έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στα προγράμματα κατάρτισης. 300 γυναίκες ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Tişrîn, την μεγαλύτερη γυναικεία ακαδημία στη Raqqa.

Μια γυναίκα από την περιοχή, η Meryem El Ebo, είπε ότι «Οι γυναίκες της Raqqa έχουν υποστεί μεγάλη αλλαγή και μεταμόρφωση. Αυτή η αλλαγή είναι εμφανής στη συμμετοχή τους στην πολιτική. «Η συμμετοχή που ξεκίνησε στην πολιτική σφαίρα εξαπλώθηκε και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής».

Υποστηρίζοντας πως τα σημαντικά επιτεύγματα των γυναικών τους προσέφεραν μεγάλη δύναμη μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, η Meryem πρόσθεσε ότι, «Οι επαναστατικές εξελίξεις που προκλήθηκαν από τις γυναίκες στη Raqqa και γενικά στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, τις κατέστησαν υπόδειγμα για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο.

Τρία χρόνια χειραφέτησης χάρις στον ηγέτη Οτσαλάν

Γιορτάζοντας τον τρίτο χρόνο της ελευθερίας της, μια γυναίκα της Ράκκα, η Φάτμα Ελ Χασάν δήλωσε: «Η 17η Οκτωβρίου είναι μια επανάσταση των γυναικών. Είναι μια επανάσταση της αλλαγής και της εξέλιξης. Και αυτό διότι οι γυναίκες που υπέστησαν τη βαρβαρότητα των συμμοριών, επαναστάτησαν βήμα προς βήμα. Ευχαριστούμε τον Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αγωνίστηκε για την ελευθερία των γυναικών και των λαών και αναγνώρισε μεγάλες εξουσίες στις γυναίκες.

Η Βέζνα Ελ Αχμέτ που ζει στην περιοχή Mensur της Ράκκα είπε ότι «η 17η Οκτωβρίου είναι η εκκίνηση κατά την οποία οι γυναίκες επανάκτησαν τους ρόλους τους, τους οποίους τους είχαν κλέψει μέσα από τα χέρια τους. Ο επιτυχής αγώνας τους για απελευθέρωση. Οι γυναίκες αντιστάθηκαν στις 17 Οκτωβρίου και αφιέρωσαν την νίκη τους σε όλες τις γυναίκες που αντιστέκονται».

Μια άλλη γυναίκα, η Necah El Ahmet τίμησε όλους τους μάρτυρες της ελευθερίας που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Raqqa και ευχήθηκε η επόμενη 17 Οκτωβρίου να είναι η ημέρα που θα τελειώσει η τουρκική κατοχή από τη Βόρεια και Ανατολική Συρία.