«Η ζωή μου είναι μια σύντομη ιστορία μιας Κούρδισσας γυναίκας»

«Η ζωή μου είναι μια σύντομη ιστορία μιας Κούρδισσας γυναίκας»

«Η ζωή μου είναι μια σύντομη ιστορία μιας Κούρδισσας γυναίκας»

«Η ζωή μου είναι μια σύντομη ιστορία μιας Κούρδισσας γυναίκας»

Η Φετιγιέ Τσακμάκ συνελήφθη μετά από μαρτυρία "μυστικού μάρτυρα" και πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες πήραν την επιμέλεια της κόρη της . Τώρα αγωνίζεται να πάρει το παιδί της πίσω από το κράτος.

Η Φετιγιέ Τσακμάκ είναι μια Κούρδισσα που συνελήφθη το 2009 στην περιοχή Γιουκσέκοβα (Γκέβερ) της επαρχίας Χακάρι (Κολεμέργκ) στην Τουρκία, κατόπιν μαρτυρίας «μυστικού μάρτυρα». Έμεινε πίσω από τα κάγκελα για δέκα χρόνια. Το κράτος της αφαίρεσε τότε την κόρη της, η οποία ήταν πέντε ετών.

«Ήμουν αθώα, αλλά κάποιος μυστικός μάρτυρας κατέθεσε εναντίον μου. Γι' αυτό με συνέλαβαν. Η κόρη μου ήταν πέντε ετών όταν με συνέλαβαν. Την έδωσαν στις κοινωνικές υπηρεσίες λέγοντας ότι δεν μπορώ να τη φροντίσω. Μου πήραν την κόρη μου», δηλώνει η Φετιγιέ στην εφημερίδα Yeni Ozgur Politika.

«Έχω δει δεκάδες φυλακές, έχω εξοριστεί, βασανίστηκα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήξερε πού βρισκόταν η κόρη της και ότι αυτό ήταν κάτι πολύ χειρότερο για εκείνη από το να είναι αιχμάλωτη. Μετά από δεκάδες διαμαρτυρίες και αιτήσεις, κατάφερε να δει την κόρη της μόνο μερικές φορές και μόνο μετά την αποφυλάκισή της.

«Η κόρη μου μεγάλωσε μακριά μου. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Έχω αποφυλακιστεί τώρα, αλλά η κόρη μου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κρατική επιμέλεια. Θα κρατηθεί εκεί μέχρι τα 18 της χρόνια».

Απαιτεί να της δοθεί πίσω η κόρη της αλλά το κράτος δεν το επιτρέπει. Λαμβάνει όλα τα νομικά μέτρα για να την πάρει πίσω. Είναι επίσης μακρυά από την άλλη κόρη της, την Rojbin, η οποία έχει ενταχθεί στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Το όνομα της άλλης κόρης μου είναι Rojbin. Πήγε στα βουνά πριν με συλλάβουν. Με φυλάκισαν πριν ακόμη ξεπεράσω το σοκ από αυτό. Η Rojbin ήταν τόσο διαφορετική, η σχέση μου μαζί της ήταν σαν αυτή μιας φίλης. Η Rojbin ήταν ένα πολύ ευαίσθητο κορίτσι. Ήταν πάντα θυμωμένη για ό,τι γινόταν στη Γιουκσέκοβα. Αντέδρασε πηγαίνοντας στα βουνά. Πέρασαν πάνω από 12 χρόνια που είναι στα βουνά. Δεν έχω νέα της», λέει για την κόρη της που εντάχθηκε στο PKK.

Η Φετιγιέ έχει επίσης έναν γιο στη φυλακή. Μιλά για αυτόν με θλίψη.

«Ήταν 10 ετών όταν με συνέλαβαν. Μετά τις συγκρούσεις στη Γιουκσέκοβα, άκουσα ότι η κατάσταση έγινε πολύ άσχημη και είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί ναρκωτικά». Η Φετιγιέ είναι σίγουρη ότι ο γιος της δεν θα είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί ναρκωτικά και δεν θα κατέληγε στη φυλακή αν ήταν μαζί του. Συνεχίζει:

«Πουλούν ναρκωτικά παντού στους δρόμους. Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια σε αυτή την κατάσταση. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση όσον αφορά την κουρδική νεολαία, είναι να μην εμπλακούν στην πολιτική».

Η Φετιγιέ απευθύνει κάλεσμα για υποστήριξη: «Μου πήραν την οικογένειά μου, τα παιδιά μου. Τώρα προσπαθώ να επιβιώσω μόνη μου στη Γιουκσέκοβα. Ξυπνάω κάθε πρωί στις 5 το πρωί και πηγαίνω στη δουλειά. Πλένω πιάτα μέχρι τις 10 το βράδυ. Δεν γονάτισα ποτέ σε κανέναν. Ζω για τα παιδιά μου, παρακολουθώ την περίπτωση της κόρης μου. Αν υπάρχουν θεσμικά όργανα που μπορούν να με υποστηρίξουν και να ακούσουν τη φωνή μου, ας το πράξουν. Δεν θέλω τίποτα άλλο».