Η Τουρκία παραμένει «ανελεύθερη» σύμφωνα με την έκθεση του Freedom House

Η Τουρκία παραμένει «ανελεύθερη» σύμφωνα με την έκθεση του Freedom House

Η-Τουρκία-παραμένει-όχι-ελεύθερη-σύμφωνα-με-την-έκθεση-του-Freedom-House 2

Η Τουρκία παραμένει «ανελεύθερη» σύμφωνα με την έκθεση του Freedom House

Η Τουρκία παραμένει «ανελεύθερη» με σκορ 32/100, στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, σύμφωνα με την έκθεση «Ελευθερία στον Κόσμο 2021», που κυκλοφόρησε. Η έκθεση αποτελεί την ετήσια βαθμολόγηση ανά χώρα για τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες και εκδίδεται από το Freedom House, που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Η έκθεση υπογράμμισε ότι οι διώξεις και εκστρατείες παρενόχλησης εναντίον πολιτικών της αντιπολίτευσης, εξεχόντων μελών της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητων δημοσιογράφων και επικριτών, της ολοένα και πιο επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του 2020.

«Ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να διατηρεί τεράστια δύναμη στην τουρκική πολιτική, οι νίκες της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019 και ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην ήδη ασταθή οικονομία έδωσαν στην κυβέρνηση νέα κίνητρα για την καταστολή των διαφωνούντων και τον περιορισμό του δημόσιου λόγου», δήλωσε ο παρατηρητής του οργανισμού.

Μεταξύ των ζητημάτων που επισημαίνονται στην έκθεση ήταν: η διάβρωση των ελάχιστων απαιτούμενων για τις νόμιμες δικαστικές διαδικασίες, ιδίως σε υποθέσεις που αφορούν κατηγορίες για τρομοκρατία βασανιστήρια και υποτιμητική μεταχείριση που στοχοποιεί ειδικά τους Κούρδους και τους αριστερούς, άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Κουρδού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, η συνεχής αντικατάσταση δεκάδων δήμαρχων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) από την Άγκυρα με διορισμένους «διαχειριστές», το συνεχιζόμενο κλείσιμο των ειδησεογραφικών οργανισμών, η σύλληψη δημοσιογράφων και η καταστολή των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Η έκθεση αξιολογεί τις χώρες βάσει δέκα πολιτικών δικαιωμάτων και δεκαπέντε δεικτών πολιτικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού πλουραλισμού και της συμμετοχής, της ελευθερίας έκφρασης και πεποιθήσεων, του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων. Η υφιστάμενη βαθμολογία μιας χώρας συνήθως αλλάζει μόνο εάν υπήρξε πραγματική αλλαγή κατά τη διάρκεια του έτους που δικαιολογεί μείωση ή βελτίωση (π.χ. καταστολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις βασικές ελεύθερες και στη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών στη χώρα).

Η Τουρκία βαθμολογήθηκε με "0" στους τέσσερις τομείς της ανοιχτότητας και της διαφάνειας των κυβερνητικών οργανισμών και της δικαστικής διαδικασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο πόλεμος που υποστηρίζεται από την Τουρκία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ οδήγησε σε «φρούδες ελπίδες για τις δειλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στην… Αρμενία».

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η επιδείνωση της δημοκρατίας συνεχίστηκε σε όλο τον κόσμο. Όπως διαπιστώθηκε, το ποσοστό των χωρών που χαρακτηρίστηκαν «ανελεύθερες» έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 και ότι οι χώρες με μείωση των πολιτικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών ξεπέρασαν τις χώρες με άνοδο, καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της 15ετίας. Η έκθεση υποβάθμισε τα ποσοστά ελευθερίας 73 χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Η επίδειξη παγκόσμιας ηγεσίας και αλληλεγγύης από τα δημοκρατικά κράτη απαιτείται επειγόντως», δήλωσε το Freedom House. «Οι κυβερνήσεις που κατανοούν την αξία της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της νέας κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, έχουν την ευθύνη να ενωθούν για να επιτύχουν τα οφέλη της, να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους της και να υποστηρίξουν τους υπερασπιστές της».