Επίθεση εναντίον δημοσιογράφων από ρατσιστική ομάδα στην Τουρκία

Επίθεση εναντίον δημοσιογράφων από ρατσιστική ομάδα στην Τουρκία

Επίθεση εναντίον δημοσιογράφων από ρατσιστική ομάδα στην Τουρκία

Επίθεση εναντίον δημοσιογράφων από ρατσιστική ομάδα στην Τουρκία

Διάφοροι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση από ρατσιστές στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, καθώς μετέδιδαν τις διαμαρτυρίες σχετικά με τη δολοφονία επτά μελών μιας κουρδικής οικογένειας στο Ικόνιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας από την "Πλατφόρμα των Δυνάμεων Εργασίας, Ειρήνης και Δημοκρατίας", σχετικά με τη σφαγή επτά μελών μιας κουρδικής οικογένειας στην περιοχή Μεράμ του Ικονίου.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ρατσιστών στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ, μετά τη λήξη των διαδηλώσεων στην πλατεία Tünel.

Οι δημοσιογράφοι ακολουθούσαν διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα στους δρόμους μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Αρκετοί δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν κατά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου του πρακτορείου Μεσοποταμίας, Enes Sezgin, και του δημοσιογράφου της Özgür Gelecek ("Ελεύθερο Μέλλον"), Taylan Öztaş.

Κανείς από τους επιτιθέμενους δεν συνελήφθη, ενώ αντιθέτως έξι από τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, συνελήφθησαν αργότερα από την αστυνομία. Αρχικά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πρώτων Βοηθειών του Ταξίμ για ιατρικές εξετάσεις μετά την επίθεση, αλλά όπως αναφέρει το πρακτορείο Μεσοποταμίας, οι δημοσιογράφοι στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκαν και από την αστυνομία, μέσα στο αστυνομικό αυτοκίνητο που τους μετέφερε μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Ο δικηγόρος Sercan Korkmaz συναντήθηκε με τους κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε: «Κανείς από τους έξι κρατούμενους δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Είχαν ξυλοκοπηθεί τόσο από τους επιτιθέμενους κατά τη διάρκεια της πορείας, όσο και από την αστυνομία στο αστυνομικό αυτοκίνητο που τους μετέφερε πίσω στο τμήμα, από το νοσοκομείο όπου μετέβησαν για να τους παρέχουν τις πρώτες ανάγκες. Ο Sezgin δεν μπορούσε να κουνήσει το λαιμό του. Είχε ματωμένα μάτια και μώλωπες στο πρόσωπό του. Οι υπόλοιποι ήταν σε παρόμοιες συνθήκες».

Τα ονόματα των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, είναι τα εξής: Enes Sezgin, Taylan Öztaş , Seyfettin Kumek, Serhat Sezgin, Pinar Aslan, Caziye Aygün

Έξι άτομα μεταφέρθηκαν από το αστυνομικό τμήμα στο δικαστικό μέγαρο του Çağlayan. Παρόλο που αφέθηκαν ελεύθεροι, τους επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση στο εξωτερικό και μέτρα δικαστικού ελέγχου.