Εκπρόσωπος του HDP: Παράνομη η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για πάγωμα των λογαριασμών του HDP

Εκπρόσωπος του HDP: Παράνομη η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για πάγωμα των λογαριασμών του HDP

Εκπρόσωπος του HDP: Παράνομη η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για πάγωμα των λογαριασμών του HDP

Εκπρόσωπος του HDP: Παράνομη η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για πάγωμα των λογαριασμών του HDP

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (AYM) την Πέμπτη για το κλείσιμο των λογαριασμών υποστήριξης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), ήταν αντισυνταγματική και προκατειλημμένη, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κόμματος, Εμπρού Γκιουνάι.

Η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου (AYM) την Πέμπτη για τον τερματισμό της κρατικής επιχορήγησης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), ως μέρος μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης για το κλείσιμο του κόμματος, ήταν μια παράνομη απόφαση με πολιτικά κίνητρα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Εμπρού Γκιουνάι, σε συνέντευξη τύπου.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Τουρκία, δεν έχει ακόμη επίσημα ενημερωθεί για την απόφαση να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί του από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά η απόφαση έχει ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Η Γκιουνάι δήλωσε ότι το δικαστήριο εξέδωσε μια μεροληπτική απόφαση λόγω πολιτικής πίεσης που δέχθηκε, παρά το γεγονός ότι είχε απορρίψει προηγούμενες προσφυγές από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

«Το AYM είναι ένα εργαλείο στην εκστρατεία της κυβέρνησης για την επανεκλογή της», δήλωσε η Γκιουνάι. «Αυτή η υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μηνών. Η απόφαση σχετικά με την υπόθεση έχει ήδη μείνει στην ιστορία ως μια άνευ προηγουμένου απόφαση με πολιτικά κίνητρα, η οποία αγνοεί την ίδιο των κώδικα του συνταγματικού δικαστηρίου».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το προσωρινό πάγωμα των λογαριασμών από το δικαστήριο είναι «ενδεικτικό» της τελικής απόφασης που δεν έχει ακόμη εκδοθεί για την υπόθεση κλεισίματος του κόμματος. Το κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο του HDP συγκεντρώθηκε για να μιλήσει για την επερχόμενη περίοδο ενόψει των νέων εξελίξεων.

Ο Τζιχάν Αϊντίν, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακί (Αμεντ) και μέλος του κεντρικού εκτελεστικού συμβουλίου του HDP, υποστήριξε ότι παρόλο που ο εισαγγελέας δεν παρουσίασε κανένα νέο στοιχείο, το AYM αναίρεσε την προηγούμενη απόφασή του, γεγονός που σημαίνει ότι υπέκυψε στην πολιτική πίεση της κυβέρνησης .

Ο Αϊντίν δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που ελήφθη με πλειοψηφία οκτώ ψήφων έναντι επτά, ήταν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το άρθρο 149 του Συντάγματος της Τουρκίας, η στέρηση της κρατικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων υπέρ.

Επιπλέον, το δικαστήριο θα έπρεπε να είχε ειδοποιήσει επίσημα το HDP ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τον αποκλεισμό του και να ακούσει τις αντιρρήσεις του κόμματος για το θέμα πριν εκδώσει την απόφασή του, πρόσθεσε ο Αϊντίν. «Αντίθετα, δίνοντας στο HDP μονάχα έναν μήνα για να ετοιμάσει την γραμμή υπεράσπισής του, το δικαστήριο "έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο" και προκαθόρισε παράνομα τις εξελίξεις».

Καθώς η απαγόρευση βρίσκεται σε ισχύ, το HDP δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην κρατική επιχορήγηση του Υπουργείου Οικονομικών, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών (240 εκατομμυρίων δολαρίων), που του χορηγήθηκε για το 2023.