Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς

Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς

Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς

Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς

Το "Die Balkone" υπενθυμίζει στον κόσμο τις πολιτικές προσωπικότητες που βρίσκονται φυλακισμένες για τις ιδέες, τις ομιλίες ή τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Ο Nasan Tur, ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στο Βερολίνο, παρουσίασε μια εγκατάσταση τέχνης που ονομάζεται «Locked Up», εξερευνώντας τις ταλαιπωρίες που υπέστη το ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid 19 και μας καλεί να συγκρίνουμε τη δική μας εμπειρία στο πλαίσιο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται βίαια κλειδωμένοι σε φυλακές μόνο και μόνο για τις ομιλίες τους, τις πολιτικές τους ιδέες ή τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς 2

Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου τέχνης στο Βερολίνο όπου καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τις ιδέες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τα μπαλκόνια τους σε μια εκδήλωση που ξεκίνησε πέρυσι, η οποία ονομάστηκε Die Balkone.

Ο Nasan Tur, ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης στο Βερολίνο παρουσίασε την εγκατάστασή του ως μέρος μιας δεύτερης σχετικής εκδήλωσης, ένα χρόνο αργότερα που ονομάζεται Die Balkone 2 και εμφανίζεται από τα παράθυρα της κατοικίας του, καθώς και από τα παράθυρα των γειτόνων του που μοιράζονται το ίδιο κτίριο.

Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς 3

Ο Nasan Tur γράφει στη σελίδα του στο Instagram για το έργο: «Αγαπητοί φίλοι, με την ευκαιρία του Die Balkone 2, έχω μετατρέψει ένα ολόκληρο κτίριο σε μνημείο μνήμης και αντίστασης, η διεύθυνση είναι Kolmarer Str.3, 10405 Berlin. Αποτελεί μια παραίνεση σε αυτές τις περιόδους πανδημίας και περιορισμών να στρέψουμε την προσοχή από τις ευαισθησίες και τις ταλαιπωρίες μας σε εκείνους που είναι σήμερα κλειδωμένοι και ξεχασμένοι στα κελιά των φυλακών ανά τον κόσμο. Άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει ενεργά την ελευθερία, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και έχουν χάσει την ελευθερία τους για πολιτικούς λόγους. Είναι μια έκκληση να μην ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους."

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει εννέα εικόνες κομμένες από χαρτόνι, από γνωστές προσωπικότητες - υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών μορφών, οι οποίες κοιτάζουν πίσω από τις κουρτίνες και τα παράθυρα του κτηρίου και αποτελούν μια υπενθύμιση ότι ανεξάρτητα από το πόσο άβολα έχουμε όλοι αισθανθεί κατά την πανδημία του Covid 19, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο φυλακισμένοι απλώς και μόνο για τις πεποιθήσεις τους.

Εγκατάσταση τέχνης στο Βερολίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τον Ντεμιρτάς 4

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τον Κουρδό πολιτικό, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του οποίου η εικόνα βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου, και μπορεί να τη δει κανείς από το επίπεδο του δρόμου.

Οι 8 άλλες φιγούρες είναι ο Τούρκος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala, η τρανσέξουαλ γυναίκα και ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από το Καμερούν Shakiro, ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, η ηγέτιδα της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi, ο Σαουδάραβος μπλόγκερ και ο αντιφρονούντας Raif Badawi, η Ιρανή δικηγόρος για τα δικαιώματα Nasrin Sotoudeh και ο φοιτητής - ακτιβιστής από το Χονγκ Κονγκ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Joshua Wong.

Όλοι βρίσκονται στη φυλακή απλώς και μόνο για τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους.