Δήλωση του HDP για την πολιτική γενοκτονία του τουρκικού καθεστώτος

Δήλωση του HDP για την πολιτική γενοκτονία του τουρκικού καθεστώτος

Δήλωση του HDP για την πολιτική γενοκτονία του τουρκικού καθεστώτος

Δήλωση του HDP για την πολιτική γενοκτονία του τουρκικού καθεστώτος

Άλλα 17 μέλη του HDP συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο συνδήμαρχος του Καρς, πρώην βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Η Feleknas Uca και ο Hişyar Özsoy, εκπρόσωποι τύπου διεθνών σχέσεων του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη κατά μελών και στελεχών του κόμματος:

«Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει το διεθνές κοινό, στις 25 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για 82 άτομα, πολλά εξ αυτών στελέχη του HDP. Ως συνέπεια αυτού, η αστυνομία φυλάκισε είκοσι πολιτικούς του HDP, με την κατηγορία της συμμετοχής στη διαμαρτυρία για το Κομπάνι στην Τουρκία το 2014, η οποία διεξήχθη κατά της πολιορκίας του Κομπάνι από τον ISIS.

Το Δικαστήριο δικαιολόγησε τις εν λόγω συλλήψεις, βάσει ενός tweet το οποίο δημοσιεύθηκε εκ μέρους της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του HDP (με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2014), και καλούσε τους πολίτες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους πολίτες του Κομπάνι εναντίον του ISIS και σε ταυτόχρονη διαμαρτυρία του εμπάργκο της Τουρκίας κατά του Κομπάνι εκείνη την περίοδο. Κατά τη διάρκεια των συλαλλητηρίων 43 με 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η πλειοψηφία τους ήταν μέλη και υποστηρικτές του HDP, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από πυρά της Τουρκικής αστυνομίας.

Παράλληλα, 7 από τους 21 πολιτικούς του HDP που συνελήφθησαν στον Καρς την 1η Οκτωβρίου, την ίδια μέρα καθαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την κατηγορία πως είναι ύποπτοι «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση». Οι πολιτικοί του HDP της τοπικής αυτοδιοικησης που καθαιρέθηκαν είναι οι εξής: Συν-Δήμαρχος Καρς Şevin Alaca, Αντιδήμαρχος Muazzez Çağrı Tekinci, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Halil Kan και Suat Bayhan, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Kaya Naki, Fahrettin Kaya, και Ömer Albayrak. Μέχρι σήμερα, το τουρκικό καθεστώς έχει διορίσει 48 διοικητικούς υπαλλήλους για να αντικαταστήσουν του δημάρχους του HDP, οι οποίοι εξελέγησαν νόμιμα στις 21 Μαρτίου 2019. Έως τώρα έχουν φυλακισθεί 36 Συνδήμαρχοι του HDP οι οποίοι ανεδείχθησαν νικητές στις εκλογές 2019.

Ειλικρινά δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε αυτή την ντροπή: αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Αυτό το τελευταίο κύμα συλλήψεων δεν είναι απλά μια επίθεση κατά της ηγεσίας του HDP, των δημάρχων και των δήμων. Αποτελεί και απειλή στην ίδια την αντίσταση και την νίκη του λαού του Κομπάνι, εναντίον του ISIS το 2014.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας για τη διεθνή αλληλεγγύη στο HDP καθ’ όλη την τελευταία εβδομάδα, ζητάμε για ακόμα μια φορά από την διεθνή κοινότητα και όλους τους φίλους μας και συντρόφους, να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη τους στο HDP και στο πνεύμα του Κομπάνι – τους δύο εφιάλτες του Προέδρου Ερντογάν και των ρατσιστών συμμάχων του».