Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ελπίζει πως η εισβολή στη Συρία θα σώσει την προεκλογική εκστρατεία του
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ελπίζει πως η εισβολή στη Συρία θα σώσει την προεκλογική εκστρατεία του
- Date: 19 Αυγούστου, 2022
- Categories:Απόψεις,Δικαιώματα
- Date: 19 Αυγούστου, 2022
- Categories:Απόψεις,Δικαιώματα
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ελπίζει πως η εισβολή στη Συρία θα σώσει την προεκλογική εκστρατεία του
Η Άγκυρα έχει απειλήσει να εξαπολύσει νέα εισβολή στη βόρεια Συρία με στόχο να υπερασπιστεί τον εαυτό της από ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες, ωστόσο οι αναλυτές εξηγούν ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας χρησιμοποιεί τη στρατιωτική δράση για να ενισχύσει την εκλογική θέση του στο εσωτερικό.
Η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, μετά από μακρά εμπλοκή στην 11χρονη σύγκρουση της χώρας, έχει μετατοπιστεί από την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην κατάληψη εδαφών που ελέγχονται από τους Κούρδους, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ωστόσο, αναλυτές της περιοχής εξηγούν ότι η πρόσφατη προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια νέα στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία και οι προσπάθειες να χτίσει γέφυρες με τον Σύριο ομόλογό του αφορούν στην πραγματικότητα την παρακμή της εσωτερικής του θέσης ενόψει των εκλογών του 2023.
Ο Ερντογάν καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τον Άσαντ το 2011 και ζήτησε την παραίτηση του Σύριου Προέδρου. Στη δεκαετία από τότε, η Τουρκία υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών, της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού ομάδων, όπως ο αυτοαποκαλούμενος "Ελεύθερος Συριακός Στρατός".
Ο αρθρογράφος της Özgür Politika, Zeki Akıl, δήλωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας να εξαπολύσει μια νέα διασυνοριακή επίθεση φέτος υποκινούνται από εγχώριες ανησυχίες, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και πτώση δημοτικότητας στο εσωτερικό, ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών το 2023.
Για τον Ακίλ, η σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον ομάδων υπό την ηγεσία των Κούρδων στοχεύει να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό αίσθημα που επικρατεί στην Τουρκία κατά την προεκλογική περίοδο. Ομάδες από την κουρδική κοινότητα της Τουρκίας - τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας - αγωνίζονται για δεκαετίες για αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα οι σκληροπυρηνικοί Τούρκοι εθνικιστές αντιτάσσονται σθεναρά στις κουρδικές εκκλήσεις για αυτονομία. Η Άγκυρα θεωρεί τις συριοκουρδικές οργανώσεις ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία ορίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και οι Τούρκοι εθνικιστές τις θεωρούν μεγάλη απειλή για την ακεραιότητα της χώρας.
«Οι εκλογές πλησιάζουν, η οικονομία στην Τουρκία έχει πέσει στα πατώματα και το AKP έχει χάσει την υποστήριξη του κοινού», έγραψε ο Ακίλ σε στήλη της 13ης Αυγούστου. Έτσι, το ΑΚΡ έχει ως στόχο «να αναθερμάνει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό για να καλύψει τα εσωτερικά προβλήματα».
Ομοίως, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ξαφνική στροφή προς την προσέγγιση με το καθεστώς του Άσαντ είναι μια προσπάθεια να κατευναστούν οι μακροχρόνιες ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με την ανάμειξη της Τουρκίας στη συριακή σύγκρουση.
«Η κύρια προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να κερδίσει τις εκλογές», δήλωσε ο ειδικός στη Συρία και μελετητής του Chatham House, Haid Haid, σε άρθρο στη Deutsche Welle που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Το άνοιγμα διαλόγου με τον Άσαντ, θα επιτρέψει στον Ερντογάν να αφοπλίσει ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι στη χώρα έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για το οικονομικό βάρος που φέρει η Τουρκία λόγω της εμπλοκής της στην συριακή διένεξη και των εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί.
«Τώρα ο Ερντογάν στοχεύει να στερήσει ένα από τα ατού της αντιπολίτευσης, υιοθετώντας την ίδια ρητορική περί διαλόγου με τον Ασάντ και μεταφοράς των προσφύγων στα σπίτια τους».
«Ωστσόσο, ακόμη και αν εξομαλύνει τις σχέσεις τιυ με την Τουρκία, το καθεστώς Άσαντ θα διατηρήσει το PKK ως μέσο άσκησης πίεσης στην Τουρκία στο μέλλον», εξηγεί ο Bente Scheller, διευθυντής του γραφείου του Ιδρύματος Heinrich Böll για τη Μέση Ανατολή, στην Deutsche Welle.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καθώς η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι απίθανο να αντιμετωπίσει μία ισχυρή διεθνή αντίθεση στην επικείμενη στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία. Ωστόσο, ο Γερμανός αναλυτής προειδοποίησε ότι δεν θα ήταν εύκολο για την Άγκυρα να ελέγξει τα νέα εδάφη που θα πάρει υπό τον έλεγχό της.
Αφήστε ένα σχόλιο