Υπόθεση Κομπάνι: μια δίκη – κωμωδία του τουρκικού καθεστώτος

Υπόθεση Κομπάνι: μια δίκη – κωμωδία του τουρκικού καθεστώτος

Υπόθεση Κομπάνι: μια δίκη - κωμωδία του τουρκικού καθεστώτος

Υπόθεση Κομπάνι: μια δίκη - κωμωδία του τουρκικού καθεστώτος

108 ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) - το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο - θα βρεθούν στο δικαστήριο στις 26 Απριλίου, με κατηγορίες που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στη φυλακή σε ισόβια κάθειρξη.

Πριν από ενάμισι χρόνια, ο κόσμος παρακολουθούσε έντρομος καθώς το ISIS σάρωνε και κατακτούσε εδάφη της Συρίας, και φαινόταν έτοιμο να καταβροχθίσει την κουρδική πόλη Κομπάνι.

Τότε πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ζητώντας την παγκόσμια υποστήριξη των πολιορκημένων υπερασπιστών. Στην Τουρκία, υπήρχε επιπλέον απογοήτευση και θυμός. Αρχικά, διότι οι Κούρδοι στην Τουρκία ταυτίζονταν με τους αδελφούς και τις αδελφές τους στη Συρία, όπου οι μαύρες σημαίες του ISIS ήταν ορατές από τα σύνορα. Δεύτερον, παρά τη δήθεν αντίθεσή της στο ISIS, η μόνη παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν να εμποδίσει τους εθελοντές να περάσουν στη Συρία για να βοηθήσουν στην άμυνα της πόλης του Κομπάνι.

Τα 108 μέλη που απαρτίζουν την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του HDP απηύθυναν τότε κάλεσμα μέσω Twitter, να βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους. Οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, από ακροδεξιούς ισλαμιστές και Τούρκους εθνικιστές. Στην βία που ακολούθησε, περίπου πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν διαδηλωτές που υποστήριζαν το Κομπάνι.

Το HDP έχει κάνει επανειλημμένα αιτήματα για πλήρη διερεύνηση της βίας και των επιθέσεων στους διαδηλωτές, αλλά όλα έχουν απορριφθεί από το καθεστώς. Τώρα, ενάμισι χρόνια μετά, μια δικαστική υπόθεση με πολιτικά κίνητρα, η οποία θίγει τη λογική αλλά και την ανθρωπότητα, κατηγορεί τα μέλη του HDP, υπό το φως αυτών των tweets, για «ανθρωποκτονία» των διαδηλωτών που πέθαναν στις διαδηλώσεις για το Κομπάνι, και για αποσταθεροποίηση της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτος.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, ενώ έπειτα η υπόθεσή του εξετάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση ήταν αβάσιμη και πως η κράτησή του ήταν καθαρά πολιτική. Αντ' αυτού, το τουρκικό κράτος επέκτεινε την υπόθεση για να συμπεριλάβει και τα 108 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του HDP.

Σαν να μην ήταν αρκετά όλα τα ανωτέρω, το καθεστώς επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την υπόθεση ως βάση για να κλείσει οριστικώς το HDP.