Βρετανική Κοινοβουλευτική επιτροπή: «Η σύγκρουση με το PKK χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να δικαιολογήσει την καταστολή»

Βρετανική Κοινοβουλευτική επιτροπή: «Η σύγκρουση με το PKK χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να δικαιολογήσει την καταστολή»

Βρετανική Κοινοβουλευτική επιτροπή: «Η σύγκρουση με το PKK χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να δικαιολογήσει την καταστολή»

Βρετανική Κοινοβουλευτική επιτροπή: «Η σύγκρουση με το PKK χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να δικαιολογήσει την καταστολή»

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει ότι η μεταχείριση του κουρδικού πληθυσμού και των εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Τουρκία αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή». Η έκθεση συνιστά επίσης στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να «επανεξετάσει τον χαρακτηρισμό του ΡΚΚ ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μια διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια εξεταστική έρευνα με θέμα, «Κουρδική πολιτική εκπροσώπηση και ισότητα στην Τουρκία», τονίζοντας ότι η έρευνα δημοσιεύτηκε «σε μια περίοδο οξείας κρίσης: κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, και θεμελιώδους κατάρρευσης της δημοκρατίας».

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα (APPG) για το Κουρδιστάν στη Συρία και την Τουρκία, κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβει δράση για την υποστήριξη φυλακισμένων και διωκόμενων πολιτικών προσώπων και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, και να επανεξετάσει τον χαρακτηρισμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τονίζοντας την «τρομακτική κατάσταση» στην Τουρκία σχετικά με την «καταστολή των πολιτικών εκπροσώπων, τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, την κατάργηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών και τις στρατιωτικές επιθέσεις που στοχεύουν σε περιοχές όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία οι Κούρδοι», η έκθεση ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια υπό το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είδαμε μια επιστροφή στην κατασταλτική και βίαιη στοχοποίηση των Κούρδων».

Οι συγγραφείς της έκθεσης παρατήρησαν ότι η μεταχείριση του κουρδικού πληθυσμού και των εκλεγμένων αντιπροσώπων αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσαν ότι η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με το ΡΚΚ και την αυτόνομη περιοχή στη βορειοανατολική Συρία (όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Κούρδοι), για να «δικαιολογήσει την καταστολή των Κούρδων πολιτικών και αμάχων».

Η έκθεση επέστησε επίσης την προσοχή στην αύξηση των επιθέσεων εναντίον των Κούρδων, παράλληλα με την εφαρμογή μιας σειράς κρατικών πολιτικών: «Καθώς η καταστολή των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων έχει αυξηθεί σε σοβαρότητα, η βία που ασκείται στην κουρδική κοινωνία των πολιτών έχει γίνει επίσης πιο έντονη».

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα συνέστησε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβει δράση για την υποστήριξη των φυλακισμένων και διωκόμενων πολιτικών εκπροσώπων, της ελευθερία της έκφρασης και τον τερματισμό της έμφυλης βίας. Προχώρησε επίσης σε συστάσεις «για επανεξέταση του χαρακτηρισμού του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης», μια κατηγοριοποίηση η οποία όπως εξηγεί η έκθεση, πραγματοποιήθηκε «κατόπιν εντολής της Τουρκίας» και κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως «κάλυμμα για τη δίωξη νόμιμων πολιτικών προσώπων στην Τουρκία και στο εξωτερικό».

«Η τρέχουσα τροχιά καταστολής του τουρκικού κράτους στις κουρδικές κοινότητες μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βία», καταλήγει η έκθεση, προσθέτοντας: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποστηρίξει τις κουρδικές πολιτικές και πολιτιστικές οργανώσεις και να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, να αναλάβει δράση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης».

Στις 4 Αυγούστου ο Lloyd Russell-Moyle, πρόεδρος της ομάδας και βουλευτής των Εργατικών, ανακοίνωσε ότι η έκθεση εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Dominic Raab. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στην έκθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου 2020 για να «διερευνήσει την τρέχουσα κατάσταση της ισότητας και της πολιτικής εκπροσώπησης των Κούρδων στην Τουρκία».