Βουλεύτρια του HDP: Το μανιφέστο της “Εθνικής Συμμαχίας” στην Τουρκία υστερεί στο Κουρδικό ζήτημα

Βουλεύτρια του HDP: Το μανιφέστο της “Εθνικής Συμμαχίας” στην Τουρκία υστερεί στο Κουρδικό ζήτημα

Βουλεύτρια του HDP: Το μανιφέστο της "Εθνικής Συμμαχίας" στην Τουρκία υστερεί στο Κουρδικό ζήτημα

Βουλεύτρια του HDP: Το μανιφέστο της "Εθνικής Συμμαχίας" στην Τουρκία υστερεί στο Κουρδικό ζήτημα

Ένας συνασπισμός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία παρουσίασε το κοινό τους μανιφέστο πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), εξήγησε ότι το μανιφέστο δεν υπόσχεται τις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του Κουρδικού Ζητήματος.

Η τουρκική "Εθνική Συμμαχία", ένας συνασπισμός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, παρουσίασε το κοινό τους μανιφέστο πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), εξήγησε ότι το μανιφέστο δεν υπόσχεται τις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του Κουρδικού Ζητήματος.

Περιέχοντας πάνω από 2.000 στόχους, το μανιφέστο των 240 σελίδων παρουσιάζει μετεκλογικές τροποποιήσεις στα οικονομικά, την εξωτερική πολιτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική.

Η Εθνική Συμμαχία ξεκίνησε σχολιάζοντας ότι το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας, που επινοήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2017, είναι υπεύθυνο για τη βαθύτερη κρίση, στη διακυβέρνηση και την οικονομία, από την ίδρυση της Δημοκρατίας.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να κάνουμε την Τουρκία μια χώρα πρόνοιας όπου όλοι θα έχουν μια ζωή αντάξια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπου οι γυναίκες, τα παιδιά, οι νέοι και όλοι οι πολίτες έχουν ένα μέλλον με ελπίδα, και όπου θα επικρατεί η κοινωνική ειρήνη και ηρεμία», δήλωσε η Συμμαχία.

Η Εθνική Συμμαχία στοχεύει να κάνει αλλαγές στους τομείς του νομικού και δικαστικού συστήματος, στη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την διαφάνεια και τον έλεγχο, την οικονομία και απασχόληση, την επιστήμη, έρευνα και ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές πολιτικές, την εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια και μετανάστευση.

Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Meral Danış Beştaş, επέκρινε τις προτάσεις της Συμμαχίας.

Η Μπεστάς δήλωσε ότι το μανιφέστο παρουσιάζει χαρακτηριστικά αποκατάστασης, αντί να προσφέρει λύσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν θεμελιώδεις αλλαγές, ενώ πρόσθεσε ότι οι προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το Κουρδικό Ζήτημα.

«Φαίνεται σαν έργο αποκατάστασης… Λένε δηλαδή ότι θα αλλάξουν αυτό και αυτό. Αντί να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές, το πρόγραμμα στοχεύει να επιδιορθώσει την αδικία, την παρανομία, τη μη δημοκρατία, την έλλειψη συντάγματος που δημιούργησε το AKP», πρόσθεσε η Μπεστάς.

«Έχουμε την άποψη ότι πρέπει να γίνει πιο σοβαρή δουλειά σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι το κουρδικό ζήτημα. Στοχεύουν στην αποκατάσταση του συστήματος, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά μια ουσιαστική διαρθρωτική λύση», είπε.

Η Μπεσττάς είπε επίσης ότι κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Κουρδικό Ζήτημα για να εδραιώσει την εξουσία της, αλλά κανείς δεν παρέχει πραγματικές λύσεις.

Με το φιλοκουρδικό HDP να έχει αποκλειστεί από την "Συμμαχία", τα έξι κόμματα διαπραγματεύονται πώς να απομακρύνουν τον νυν Πρόεδρο Ερντογάν από την εξουσία. Ωστόσο, η συμμαχία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον κοινό της υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν.