Βουλευτής Gergerlioğlu του HDP: Η αντίσταση συνεχίζεται

Βουλευτής Gergerlioğlu του HDP: Η αντίσταση συνεχίζεται

Βουλευτής Gergerlioğlu του HDP: Η αντίσταση συνεχίζεται

Βουλευτής Gergerlioğlu του HDP: Η αντίσταση συνεχίζεται

"Δεν είμαι Κούρδης. Έχασα τη βουλευτική μου θέση επειδή δούλεψα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος", δήλωσε ο καθαιρεθείς βουλευτής του HDP Ömer Faruk Gergerlioğlu στην Άγκυρα. Αύριο θα ξεκινήσει να εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών.

Η αγωγή του HDP κατά της ανάκλησης του βουλευτικού αξιώματος του Gergerlioğlu έχει ήδη παραπεμθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Παράλληλα, εκκρεμεί η προσωπική του αγωγή ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας, κατά της καταδικαστικής του απόφασης.

Ο Gergerlioerllu ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα ότι θα ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αφαίρεση του κοινοβουλευτικού του αξιώματος ήταν παράνομη, και για τον λόγο αυτό διεξάγει "πολιτική αντίσταση" εδώ και δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε ο ίδιος, παρουσία άλλων βουλευτών και μελών του HDP. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε, έχει λάβει υποστήριξη από μεγάλη μερίδα κόσμου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. "Επομένως, δεν είμαι στεναχωρημένος ή απαισιόδοξος", δήλωσε ο Gergerlioğlu. Εάν φυλακιστεί, είπε, ο αγώνας του θα συνεχιστεί από άλλους.

Στην Τουρκία έχουν συλληφθεί αμέτρητα μέλη του HDP, ενώ και και η Leyla Güven και ο Musa Farisoğlulları έχουν επίσης καθαιρεθεί από το κοινοβουλευτικό τους αξίωμα, συνέχισε ο Gergerlioğlu. "Το κουρδικό ζήτημα δεν προκλήθηκε από τον κουρδικό λαό, αλλά από τις ενέργειες του κράτους. Είναι συνεπώς οι άλλοι λαοί αυτοί που πρέπει να λύσουν αυτό το πρόβλημα και όχι ο κουρδικός λαός. Απευθύνω έκκληση σε ολόκληρη την κοινωνία της Τουρκίας: Δεν είμαι Κούρδος. έχασα τη δουλειά μου επειδή δούλευα για μια λύση στο κουρδικό ζήτημα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μαζί. Είναι τα παιδιά όλων μας που πεθαίνουν. Μπορεί τώρα να με ρίξουν στη φυλακή - άλλωστε πολλοί από τους συναδέλφους μας είναι ήδη εκεί. Ωστόσο, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. "

"Δεν θα ήταν καλύτερα αν δεν χρειαζόταν να πεθάνει κανείς;"

Ο Gergerlioerllu στερήθηκε της κοινοβουλευτικής του θέσης πριν από δύο εβδομάδες λόγω απόφασης σχετικές με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο, το Τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών κατά του 55χρονου για τις εκκλήσεις του για ειρήνη που απευθύνονταν τόσο στο τουρκικό κράτος όσο και στο κουρδικό κίνημα.

Το δικαστικό σώμα ερμήνευσε την υπεράσπιση της ειρήνης - σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μορφή ενός retweet από το 2016 - ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

Η βάση των κατηγοριών εναντίον του Gergerlioğlu ήταν αρχικά ένα μήνυμα ειρήνης. Ο πολιτικός, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα γιατρός πνευμονολόγος, ασχολήθηκε με την προσπάθεια ειρήνης στο Kocaeli, όταν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το κουρδικό κίνημα τερματίστηκαν μονομερώς από την τουρκική κυβέρνηση το 2015. Στις 9 Οκτωβρίου 2016, ο Gergerlioğlu δημοσίευσε μια φωτογραφία από μία εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης του 2015. Στη φωτογραφία υπήρχαν πολλές γυναίκες και μπροστά τους δύο φέρετρα. Στο ένα, βρισκόταν ένας Τούρκος στρατιώτης, και στο άλλο ένας μαχητής του ΡΚΚ, κάτι που γινόταν σαφές από τις αντίστοιχες σημαίες στα φέρετρά τους. Κάτω από την εικόνα, ο Gergerlioğlu έγραψε: "Αυτός ο πόλεμος εξαντλεί την κοινωνία μας. Ένα παιδί εντάσσεται στο στρατό, ένα άλλο εντάσσεται στο PKK, και τα δύο πεθαίνουν. Δεν θα ήταν καλύτερα αν δεν βρισκόντουσαν τώρα οι δυο τους δίπλα - δίπλα νεκροί, αλλά αντιθέτως ζούσαν ως ίσοι και μονιασμένοι; "