Βορειοανατολική Συρία: Το καινοτόμο ακαδημαϊκό τμήμα Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα

Βορειοανατολική Συρία: Το καινοτόμο ακαδημαϊκό τμήμα Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα

Βορειοανατολική Συρία: Το καινοτόμο ακαδημαϊκό τμήμα Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα

Βορειοανατολική Συρία: Το καινοτόμο ακαδημαϊκό τμήμα Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα

Πολλοί φεμινιστές ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί το τμήμα «Γυναικείων σπουδών», το οποίο αποτελεί πρότυπο για τη Μέση Ανατολή.

Το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα (UOR) ιδρύθηκε στο Καμισλί το 2016, όταν η περιοχή ήταν ακόμη σε πόλεμο. Από τότε το πανεπιστήμιο εξελίσσεται ως εναλλακτική λύση στα πανεπιστήμια του Συριακού Κράτους.

Το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα (UOR) προσφέρει επίσης μια εναλλακτική λύση στους φοιτητές που έπρεπε να διακόψουν την εκπαίδευσή τους λόγω του πολέμου.

Οι στόχοι του πανεπιστημίου μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπό του: «Η θεμελιώδης διαδικασία του UOR βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς, αφενός, λαμβάνει τις καθολικές εμπειρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοντέλο και, αφετέρου, υιοθετεί τις ιστορικές και κοινωνικές αξίες και τη φιλοσοφία της Μεσοποταμίας».

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι το τμήμα Γυναικολογίας (Γυναικείων σπουδών). Είναι μέρος της Σχολής Γλωσσών και Κοινωνικών Σπουδών και ιδρύθηκε στο Καμισλί στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Η Γυναικολογία (η επιστήμη των γυναικών) μπορεί να οριστεί ως μια μορφή φεμινισμού, όπως υποστηρίζεται από τον αρχηγό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και εφαρμόζεται εμπράκτως στον αγώνα των κούρδισσων γυναικών.

Το τμήμα στοχεύει στη μελέτη της ζωής των γυναικών, τις συνθήκες, της ιστορίας του αγώνα, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, για να αμφισβητήσει την ανδροκρατούμενη κατανόηση της ιστορίας και να την ξαναγράψει, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στο να επιφέρει αλλαγές στη νοοτροπία της κοινωνίας στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής πολλοί ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφτεί το τμήμα, το οποίο συνεχίζει να είναι ένα συναρπαστικό πρότυπο για άλλα ιδρύματα στη Μέση Ανατολή.

Η Leyla Abdo, μία από τις καθηγήτριες του Τμήματος Γυναικολογίας, είπε: «Το Τμήμα Γυναικολογίας βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της διαμόρφωσης και αισθανόμαστε την υπερηφάνεια και τον ενθουσιασμό καθώς βάζουμε τους πρώτους λίθους για την επιστήμη των γυναικών, στη μητρική μας γλώσσα».

«Από την αυτοάμυνα στην οικονομία, από την υγεία έως την πολιτική, χρειαζόμαστε γυναίκες που εκπαιδεύονται σε όλους τους τομείς της ζωής και στοχεύουμε σε αυτό. Αλλά φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες», προσθέτει.

Σήμερα φοιτούν 47 μαθήτριες και μαθητές στο Τμήμα Γυναικολογίας και οι γυναίκες εκπαιδεύονται επίσης ως δασκάλες για τα μαθήματα Γυναικολογίας στα γυμνάσια της Αυτόνομης Διοίκησης της ΒΑ Συρίας (AANES).

Η Abdo πιστεύει ότι αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν, μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

«Οι Αράβισσες γυναίκες, ακόμη και οι άνδρες, θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο τη Γυναικολογία. Φέτος, οι τέσσερις Άραβες μαθητές μας θα μάθουν κουρδικά έως το επόμενο έτος και θα εγγραφούν ξανά στο τμήμα επειδή δεν μιλούν την κουρδική γλώσσα. Η γλώσσα διδασκαλίας μας είναι Κουρδική, αλλά η ορθογραφία είναι συνυφασμένη με τα Αραβικά. Συχνά συναντάμε το αίτημα: "Ανοίξτε και το αραβικό τμήμα". Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους για το έργο μας».

«Εν ολίγοις, η Γυναικολογία είναι μια επιστήμη που αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον, περιέργεια και σεβασμό στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας».