Βίντεο που διέρρευσαν αποδεικνύουν τα «βασανιστήρια» στις φυλακές Εβίν του Ιράν

Βίντεο που διέρρευσαν αποδεικνύουν τα «βασανιστήρια» στις φυλακές Εβίν του Ιράν

Βίντεο που διέρρευσαν αποδεικνύουν τα «βασανιστήρια» στις φυλακές Εβίν του Ιράν

Βίντεο που διέρρευσαν αποδεικνύουν τα «βασανιστήρια» στις φυλακές Εβίν του Ιράν

Μετά τη διαρροή βίντεο από τις φυλακές Εβίν, ο επικεφαλής των φυλακών του Ιράν αποδέχτηκε ότι γίνονται βασανιστήρια στις φυλακές και ζήτησε συγγνώμη.

Χάκερς διέρρευσαν πλάνα από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος σε μια από τις πιο διαβόητες φυλακές στο Ιράν, όπου στεγάζονται πολιτικοί κρατούμενοι. Τα βίντεο αποδεικνύουν εγκλήματα βασανιστηρίων και σωματικής βίας κατά των κρατουμένων, και έγιναν αμέσως viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γενικός Διευθυντής των Ιρανικών Φυλακών, Μοχάμεντ Μεχντί Χατζμοχαμαντί, εξέδωσε δήλωση σχετικά με τα βίντεο και τις αποδείξεις απάνθρωπης μεταχείρισης των κρατουμένων στη φυλακή του Εβίν.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα βασανιστήρια και χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση αυτή ως «τραγικά γεγονότα», ο Χατζμοχαμαντί ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα αντιμετωπίσουν τους δράστες μιας τέτοιας βίας. Παραδέχτηκε ότι οι εικόνες αποκάλυψαν «απαράδεκτη συμπεριφορά» από το προσωπικό της φυλακής.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας του Ιράν, Gholamhossein Mohseni Ejei, κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν να διεξάγει "ολοκληρωμένη έρευνα για την κατάσταση στις φυλακές Εβίν, και τη μεταχείριση των κρατουμένων από αξιωματικούς".

Πλάνα με τους φύλακες να χτυπούν βάναυσα έναν κρατούμενο και να τον σέρνουν στο έδαφος δόθηκαν στη δημοσιότητα από μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται ως Edalat-e Ali (Δικαστής του Αλή) και οι οποίοι μπήκαν στο σύστημα βιντεοκάμερας κλειστού κυκλώματος των φυλακών.

Η ομάδα χάκερ εμφάνισε επίσης μηνύματα στις οθόνες του κέντρου ελέγχου της φυλακής Εβίν, γράφοντας: «Οι φυλακές του Εβίν είναι ένας λεκές ντροπής στο μαύρο τουρμπάνι και τη λευκή γενειάδα του Ραϊσί», αναφερόμενοι στον νέο πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσολσαντατί - κοινώς γνωστό ως Ιμπραχίμ Ραϊσί.

Το Ιράν έχει αντιμετωπίσει κριτική από τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών - καθώς και από μεγάλο αριθμό οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα - για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές. Στις 6 Ιουλίου φέτος, η Mary Lawlor, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια της Front Line Defenders - ενός διεθνούς ιδρύματος για την προσταστία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι: «Υπερασπιστές γυναικών, παιδιών, των δικαιωμάτων των κρατουμένων, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, των μειονοτήτων, του δικαιώματος δίκαιης δίκης και του δικαιώματος κατά των βασανιστηρίων - όλοι κινδυνεύουν να κρατηθούν σε άθλιες συνθήκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στις σκληρές συνθήκες των φυλακών στη φυλακή Εβίν ξεκίνησε από τον Κούρδο συγγραφέα Mujgan Kawsi, στις 16 Μαΐου.

Ο Kawsi ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή Εβίν για να διαμαρτυρηθεί τις πολιτικές του ιρανικού καθεστώτος, του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ιράν και της διοίκησης των φυλακών.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι τα βίντεο που διέρρευσαν παρουσιάζουν σημαντική ουσιαστική απόδειξη βασανιστηρίων, για τα οποία οι ιρανικές αρχές παρέμειναν μέχρι τώρα σιωπηλές.