Βελγική αντιπροσωπεία υπέβαλε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των κρατουμένων του ISIS

Βελγική αντιπροσωπεία υπέβαλε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των κρατουμένων του ISIS

Βελγική αντιπροσωπεία υπέβαλε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των κρατουμένων του ISIS

Βελγική αντιπροσωπεία υπέβαλε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των κρατουμένων του ISIS

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC) ενημέρωσε την Βελγική κυβερνητική αντιπροσωπεία σχετικά με τις σημαντικότερες εξελίξεις στην περιοχή και το διεθνές όραμα για επίλυση της κρίσης στη Συρία. Συζητήθηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις Ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρθηκε το θέμα της δίκης των μισθοφόρων του ISIS και των οικογενειών τους.

Η ενημέρωση έγινε σε αντιπροσωπεία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Βελγίου κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC) μετά από συνάντηση με αξιωματούχους του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Βελγίου, μεταξύ των οποίων οι Georges Dalmani, Queen Mesto, ο Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας Philip Vanstetkisti, ο Rudi Malek, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του σωματείο "Child Focus" για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φαινομένων Απαγωγών και Σεξουαλικής Παρενόχλησης Παίδων", Heidi De Paolo.

Από πλευράς SDC στη συνάντηση συμμετείχαν "ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Σώματος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, Ilham Ahmed, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας, Hikmat Habib, ο συμπρόεδρος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, Jihad Omar, και το μέλος του Συμβουλίου Προεδρίας του SDC, Ilham Metli.

Όσον αφορά τα βασικά σημεία των συνομιλιών, ο συμπρόεδρος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου Jihad Omar δήλωσε: "Μιλήσαμε για την κατάσταση της Συρίας εν γένει, και συζητήσαμε για τον μηχανισμό μιας λύσης, πιθανότατα στα πλαίσια της Γενεύης. Από την πλευρά τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την προθυμία τους να βοηθήσουν την περιοχή σε πολιτικό επίπεδο και ιδίως σχετικά με το ζήτημα της δίκης των μελών του ISIS και των οικογενειών τους".

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: "Τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει μια μόνιμη βελγική διπλωματική αποστολή στην περιοχή, καθώς αυτό θα ενθαρρύνει και άλλα κόμματα, οργανισμούς και δυνάμεις να κάνουν ένα τέτοιο βήμα."

Ο Omar ανέφερε ότι πρότειναν στην αντιπροσωπεία των Βέλγων βουλευτών να χρησιμοποιηθεί το επιτυχημένο μοντέλο της Αυτόνομης Διοίκησης ως το πρότυπο για την επίλυση της συριακής κρίσης, έτσι ώστε η Συρία να αποκτήσει μια δημοκρατική αποκέντρωση, στα παράλληλα πλαίσια μιας ενοποιημένης Συρίας.

Όσον αφορά την ατζέντα της βελγικής αντιπροσωπείας, ο Omar είπε πως, "Είχαν ιδέες και σχέδια για την περιοχή με επίκεντρο τη παροχής βοήθειας και διαρκούς υποστήριξης, ειδικά σχετικά με το ζήτημα των μισθοφόρων του ISIS, για το οποίο παρουσίασαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία όμως δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω. Θα συζητήσουν την πρότασή τους και με τις δικαστικές αρχές και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια καλή αρχή σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία θα αποδώσει σύντομα καρπούς."