Βασανιστήρια σε Κούρδους στην Τουρκία του Ερντογάν

Βασανιστήρια σε Κούρδους στην Τουρκία του Ερντογάν

Βασανιστήρια σε Κούρδους στην Τουρκία του Ερντογάν

Βασανιστήρια σε Κούρδους στην Τουρκία του Ερντογάν

Προστέθηκε ένας νέος γύρος βασανιστηρίων στην Τουρκία.

Ο Κούρδος Osman Şiban ( 50), πατέρας οκτώ παιδιών, είναι ένας από τους δύο ανθρώπους που φέρεται να «ρίχτηκαν από ελικόπτερο» μετά τη σύλληψή τους από στρατιώτες. Νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και πάσχει από απώλεια μνήμης λόγω βασανιστηρίων.

Ο άλλος συλληφθείς είναι ο Servet Turgut (55), πατέρας επτά παιδιών, ο οποίος μετά τα βασανιστήρια εισήχθη κι αυτός σε μονάδα εντατικής θεραπείας, στο νοσοκομείο του Βαν.

Ενώ η Turgut, που φέρεται να τον έχουν πετάξει στο έδαφος από στρατιωτικό ελικόπτερο, αγωνίζεται να επιβιώσει, η κατάσταση του Şiban βελτιώνεται. Οι οικογένειες των δύο τραυματιών συνεχίζουν να περιμένουν μπροστά από το νοσοκομείο.

Τα μάτια του Shiban καλύπτονται με αίμα και μώλωπες. Ο Şiban πάσχει από απώλεια μνήμης λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη και δεν θυμάται τι έγινε μετά τη σύλληψή του από τους στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι οι στρατιώτες, αφού τον βασάνισαν, μετάφεραν τον Shiban, σε ιδιωτικό νοσοκομείο, στις 11 Σεπτεμβρίου, το οποίο απέφυγε να γράψει οτιδήποτε για βασανισμό του.

Στην έκθεση, διαπιστώθηκε ότι ο Şiban είχε μώλωπες και στα δύο μάτια, πρήξιμο στο κεφάλι, το λαιμό και τις περιοχές του προσώπου λόγω τραύματος και αναφέρθηκε επίσης ότι ο Şiban έκανε εμετό. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο Περιφερειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας του Van, αφού η έκθεση έδειξε ότι χρειαζόταν εντατική φροντίδα.

Βασανιστήρια

Υπάρχει ισχυρισμός ότι ο άλλος συλληφθής, ο Σερβέτ Τούργκουτ, ο οποίος νοσηλεύεται επίσης σε μονάδας εντατικής θεραπείας, ρίχτηκε στο έδαφος από στρατιωτικό ελικόπτερο.

Στην σχετική έκθεση το νοσοκομείο αναφέρει: “Ένας ανώνυμος ασθενής μεταφέρθηκε λόγω πτώσης από ύψος. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος.

Εκτιμάται ότι οι πληροφορίες για «πτώση από ύψος», δόθηκαν από τους στρατιώτες που έφεραν τα δύο άτομα στο νοσοκομείο σε λιπόθυμη κατάσταση.

Ο Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) του νομού Βαν, Murat Sarısaç, δήλωσε ότι με βάση μαρτυρίες, ο Τουργκούτ πετάχτηκε στο έδαφος από αιωρούμενο ελικόπτερο.

Το μέλος του HDP Sarısaç χρησιμοποίησε τις δηλώσεις του στην ανάρτησή του σχετικά με το περιστατικό:

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήσαμε με τις οικογένειες των τραυματιών στο νοσοκομείο, ο Σέρβετ Τουργκούτ και ο Οσμάν Σίμπαν δέχθηκαν επίθεση από τους στρατιώτες ενώ εργάζονταν στα χωράφια. Οι συγγενείς δεν είχαν νέα τους για δύο ημέρες και δεν μπορούσαν να έλθουν σε επαφή μαζί τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αυτά τα δύο άτομα ρίχτηκαν από το ελικόπτερο. Ανεξάρτητα από το εάν ρίχτηκαν από το ελικόπτερο ή όχι, η αλήθεια είναι ότι συνελήφθησαν από τους στρατιώτες ενώ εργάζονταν στο χωριό τους, στα χωράφια τους, και νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού έχασαν τις αισθήσεις τους λόγω βασανιστηρίων.”