Τζεμίλ Μπαγίκ: Αγώνας για την δημοκρατία και την απελευθέρωση των γυναικών

Τζεμίλ Μπαγίκ: Αγώνας για την δημοκρατία και την απελευθέρωση των γυναικών

Τζεμίλ Μπαγίκ: Αγώνας για την δημοκρατία και την απελευθέρωση των γυναικών

Τζεμίλ Μπαγίκ: Αγώνας για την δημοκρατία και την απελευθέρωση των γυναικών

Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, «σήκωσε τις γυναίκες από τον λήθαργο του θανάτου, όπως αντίστοιχα ανέστησε το κουρδικό έθνος», δήλωσε ο Συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Τζεμίλ Μπαγίκ.

Ο Συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Τζεμίλ Μπαγίκ, μίλησε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF ενόψει της επετείου της ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σχετικά με την ιστορία του κινήματος και τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο στην ίδρυση και την ανάπτυξή του.

«Την εποχή που το κίνημα οργανωνόταν για πρώτη φορά στην Άγκυρα, προτού ακόμη και οι τουρκικές αριστερές ομάδες μάθουν πολλά γι' αυτό, (ο ιδρυτής του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν) ήθελε να συμπεριλάβει τις γυναίκες», δήλωσε ο Μπαγίκ. «Υπήρχαν κάποιες συζητήσεις για τη συμμετοχή των γυναικών εκείνη την εποχή, αλλά ο Οτσαλάν πίστευε ότι οι γυναίκες θα ενίσχυαν την ομάδα. Είχε διαφορετική προσέγγιση από πολλούς άλλους συντρόφους».

Ο Οτσαλάν «θεωρούσε τις γυναίκες ως έθνος», εξήγησε ο Μπαγίκ. «Πίστευε ότι ήταν ένα έθνος που είχε χάσει την κυριαρχία του».

Οποιαδήποτε προσέγγιση δεν βασίζεται στην απελευθέρωση των γυναικών δεν μπορεί να πετύχει, ανεξάρτητα από το πόσο αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία, πρόσθεσε ο Μπαγίκ. «"Ο δρόμος προς την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό περνάει μέσα από τις γυναίκες", όπως υποστήριζε ο Οτσαλάν. Η κοινωνία δεν μπορεί να επιτύχει την ελευθερία της δίχως την απελευθέρωση των γυναικών».

Ο ηγέτης του PKK «σήκωσε τις γυναίκες από τον ύπνο του θανάτου, όπως ομοίως ανέστησε το κουρδικό έθνος», συνέχισε ο Μπαγίκ. Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του KCK, οι γυναίκες είχαν «αποκοπεί από την αλήθεια, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τις αξίες τους. Ως εκ τούτου, η υποδούλωση των γυναικών ήταν βαθύτερη από αυτή των ανδρών. Αυτός είναι ο λόγος που ο Οτσαλάν είπε ότι η ελευθερία των γυναικών θα ελευθερώσει την κοινωνία».

Παρόμοια με το κλασικό σύνθημα «Εργάτες του κόσμου ενωθείτε», το «Jin Jiyan Azadi» εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί «σκοπό, πνεύμα και συναίσθημα», δήλωσε ο Μπαγίκ. «Τώρα οι γυναίκες ηγούνται του αγώνα».