Τρεις Κούρδισσες πολιτικοί στην Τουρκία αντιμετωπίζουν 41 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες τρομοκρατίας

Τρεις Κούρδισσες πολιτικοί στην Τουρκία αντιμετωπίζουν 41 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες τρομοκρατίας

Τρεις Κούρδισσες πολιτικοί στην Τουρκία αντιμετωπίζουν 41 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες τρομοκρατίας

Τρεις Κούρδισσες πολιτικοί στην Τουρκία αντιμετωπίζουν 41 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες τρομοκρατίας

Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν την Τετάρτη τη φυλάκιση για 9 έως 41 έτη, των πρώην Κούρδισσων νομοθετών, Σεμπαχάτ Τουνσέλ, Γκιουλτάν Κισανάκ και Λεϊλά Γκιουβέν, οι οποίες κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Ο εισαγγελέας στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας ζήτησε ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών για την Λεϊλά Γκιουβέν, σχετικά με μια υπόθεση όπου το πρώην μέλος του κοινοβουλίου αντιμετωπίζει 18 διαφορετικές κατηγορίες για τρομοκρατία, σύμφωνα με αναφορές του δημοσιογραφικού πρακτορείου Mezopotamya.

Ένας άλλος εισαγγελέας στην κοντινή επαρχία της Μαλάτιας ζήτησε τη φυλάκιση της Κισανάκ και της Τουνσέλ για 26 χρόνια και 8 μήνες, κατηγορώντας τες για τρομοκρατική προπαγάνδα.

Ο εισαγγελέας απαίτησε επίσης 22,5 χρόνια κάθειρξης για την Κισανάκ με την κατηγορία του ηγετικού στελέχους τρομοκρατικής οργάνωσης και 15 ετών για την Τουνσέλ, για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Γκιουβέν είναι η ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης, η ένταξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση, η υποκίνηση διαμαρτυριών και ο μη τερματισμός διαμαρτυρίας, αγνοώντας τις σχετικές συστάσεις της αστυνομίας.

Κατά την ακρόαση της Τετάρτης, ο εισαγγελέας πίεσε για την επιβολή φυλάκισης για τις κατηγορίες της ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας, ενώ ζήτησε την απαλλαγή της Γκιουβέν από τις υπόλοιπες 14 κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας είπε ότι το Συνέδριο της Δημοκρατικής Εταιρείας (DTK), όπου η Γκιουβέν είναι συμπρόεδρος, διατηρεί δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αποσκοπεί στη δημιουργία ενιαίου Κουρδικού έθνους.

Οι δικηγόροι της Γκιουβέν ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, και έτσι το δικαστήριο ανέβαλε την ακρόαση για τις 21 Δεκεμβρίου.

Η Γκιουβέν στερήθηκε το κοινοβουλευτικό της αξίωμα τον Ιούνιο, όταν οριστικοποιήθηκε η ποινή φυλάκισής της για κατηγορίες τρομοκρατίας. Κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα τον Σεπτέμβριο, και απελευθερώθηκε με αναστολή στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, όπου συναντήθηκε με τις Μητέρες Ειρήνης, μια πολιτική πρωτοβουλία γυναικών η οποία αποζητά ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Η δημοφιλής πολιτικός είχε προηγουμένως συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 και απελευθερώθηκε όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο, τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Στην τρέχουσα αγωγή εναντίον της, η εισαγγελέας ζητά την αναστολή των δικαιωμάτων της Γκιουβέν, για να της απαγορευθεί η συμμετοχή σε εκλογές και ΜΚΟ έως το τέλος της ποινής της, σε περίπτωση που καταδικαστεί.

Ένα περιφερειακό δικαστήριο είχε ανατρέψει την αρχική απόφαση για την Κισανάκ και την Τουνσέλ, οι οποίες είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών και 3 μηνών και 15 ετών αντίστοιχα, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διεξαγωγής τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Η Τουνσέλ εξέτιε ήδη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τριών μηνών για διαφορετική υπόθεση με κατηγορίες προπαγάνδας, ενώ η Κισανάκ εκτίει ποινή 14 ετών για προπαγάνδα και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Και οι δύο παρακολούθησαν την ακρόαση από τη φυλακή, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης πριν ακόμα οι δύο γυναίκες προλάβουν να προβούν στις δηλώσεις υπεράσπισής τους, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya. Η Κισανάκ και η Τουνσέλ αρνήθηκαν τελικά να υπεραπιστούν τον εαυτό τους, με την Κισανάκ να δηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να παρευρεθεί στις ακροάσεις, να λάβει πληροφορίες για τις κατηγορίες που τη βαραίνουν, ενώ της ήταν και αδύνατο να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους της.

«Όλοι οι ισχυρισμοί προέρχονται από την απλή άσκηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων», δήλωσε η Κισανάκ. «Λυπάμαι για τα μέλη αυτού του δικαστικού σώματος, μιας και η κυβέρνηση απειλεί το συνταγματικό δικαστήριο. Όσοι εκδίδουν αυτές τις αποφάσεις δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα τη νύχτα, μιας και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη συνείδησή τους και να υπακούσουν εντολές. "

«Υποστήριξα ότι το Κουρδικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσω της πολιτικής και του διαλόγου, και όχι στα δικαστήρια. Αυτό ήταν το έγκλημά μου», δήλωσε η Τουνσέλ. «Θα παραιτηθούμε οι Κούρδοι από την πολιτική επειδή μας αποκλείουν, μας αφομοιώνουν, και μας σφαγιάζουν; Ποτέ. Αντιθέτως, θα επιμείνουμε στον σκοπό μας».