Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη οκτώ Κούρδισσων ακτιβιστριών

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη οκτώ Κούρδισσων ακτιβιστριών

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη οκτώ Κούρδισσων ακτιβιστριών

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη οκτώ Κούρδισσων ακτιβιστριών

Οκτώ Κούρδισσες ακτιβίστριες στάλθηκαν στη φυλακή στην Τουρκία επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Το Δικαστήριο της Άγκυρας απήγγειλε κατηγορίες σε οκτώ γυναίκες ακτιβίστριες του Κινήματος Ελεύθερων Γυναικών (TJA) ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και διέταξε τη σύλληψή τους, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Μεσοποταμία.

Γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη την Τουρκία στις 25 Νοεμβρίου, την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, και αντιμετώπισαν αστυνομικούς αποκλεισμούς, βία και αντίσταση. Διακόσιες γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ μία γυναίκα υπέστη κάταγμα στο πόδι λόγω της αστυνομικής βίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις συλλήψεις, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σπίτια είκοσι μελών της TJA στο Ντιγιάρμπακιρ (Άμεντ), την Κωνσταντινούπολη, το Μους και το Αγρί και συνέλαβε γυναίκες ακτιβίστριες στις 29 Νοεμβρίου.

Δεκαοκτώ γυναίκες υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια με χειροπέδες για 36 ώρες και κακομεταχείριση μέχρι να μεταφερθούν στην Άγκυρα.

Οι Figen Aras, Figen Ekti, Mekiye Ormancı, Didar Çeşme, Bedia Akkaya, Hatice Güngör, Hülya Kınağu και Gülistan Dehşet αντιμετωπίζουν μήνυση με κατηγορίες για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» και «ενέργειες για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μετά τη δίκη, οκτώ γυναίκες ακτιβίστριες στάλθηκαν σε τουρκικές φυλακές, ενώ δώδεκα γυναίκες τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ριμ Αλσαλέμ, είχε δηλώσει πως τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα της υπαναχώρησης της χώρας σχετικά με τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, από την οποία αποχώρησε η χώρα κατόπιν σχετικής απόφασης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.