Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κουρδικό χωριό με χημικά

Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κουρδικό χωριό με χημικά

Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν κουρδικό χωριό με χημικά όπλα εν μέσω εκκλήσεων για έρευνες εγκλημάτων πολέμου

Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν κουρδικό χωριό με χημικά όπλα εν μέσω εκκλήσεων για έρευνες εγκλημάτων πολέμου

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με χημικά όπλα ένα κουρδικό χωριό στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι, ζητώντας να διεξαχθούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου.

Πύραυλοι γεμάτοι χημικά έπληξαν το χωριό Μπερβαρί Μπαλά στην ορεινή επαρχία Ντουχόκ που συνορεύει με την Τουρκία, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν τις περιπτώσεις τριών κατοίκων για επιδράσεις τοξικού αερίου, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν δύσπνοια, καρδιακή αρρυθμία και θολή όραση.

Ο κάτοικος της περιοχής, Cihad Hirure δήλωσε ότι τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν το χωριό του: «Ένα λευκό νέφος χημικού αερίου έχει εξαπλωθεί σε πλάτος πολλών χιλιομέτρων στην περιοχή. Νομίζουμε ότι ήταν χημική βόμβα».

Ο Σέρμπεστ Σάμπρι, αξιωματούχος στην περιοχή Κανί Μασί, δήλωσε: «Μετά τους βομβαρδισμούς ένα αέριο έχει εξαπλωθεί στην περιοχή. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για δακρυγόνο και έχουν σπεύσει ιατρικές ομάδες στην περιοχή».

Ο γιατρός Rasul Mohammed, επικεφαλής του ιατρικού κέντρου στο Κανί Μασί δήλωσε: «Η κατάσταση ενός από τους τραυματίες είναι ασταθής. Ο ασθενής πάσχει από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης μια 70χρονη γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή και υποφέρει από συνεχή εμετό».

Νωρίτερα φέτος δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν για το πώς οι Κούρδοι στο Μπερβάρι Μπαλά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, τα οποία παραδόθηκαν στους τζιχαντιστές που είχε μεταφέρει στην περιοχή η Τουρκία από τη Συρία και τη Λιβύη.

Η τελευταία επίθεση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο προσφυγικός καταυλισμός Μαχμούρ, όπου ζουν 12.000 Κούρδοι, χτυπήθηκε από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η Άγκυρα, η οποία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση τον Απρίλιο, κατηγορήθηκε για πολλές θηριωδίες, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής εκκλησιών και στρεμμάτων δασικής γης, ενώ χιλιάδες Κούρδοι χωρικοί αναγκάστηκαν να φύγουν.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες για εγκλήματα πολέμου εναντίον της Τουρκίας μετά τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε πολυσύχναστη αγορά, καταυλισμό προσφύγων και νοσοκομείο στο Σενγκάλ.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει βυθιστεί σε αυτό που έχει περιγραφεί από την κουρδική πολιτοφυλακή ως «έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει», καθώς τα στρατεύματά της συναντούν σκληρή αντίσταση.

Σύμφωνα με πηγές του ΡΚΚ, η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε 17 ξεχωριστές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του το Σαββατοκύριακο. Νωρίτερα φέτος, μια έκθεση του Morning Star σχετικά με χημική επίθεση σε μαχητές ανταρτών από το PKK στο Αβασίν, οδήγησε σε εκκλήσεις για εξεταστική επιτροπή στο τουρκικό κοινοβούλιο.