Τουρκία: τριάντα φύλακες επιτέθηκαν στην πολιτική κρατούμενη Mizgin Kayıtbey

Τουρκία: τριάντα φύλακες επιτέθηκαν στην πολιτική κρατούμενη Mizgin Kayıtbey

Τουρκία: τριάντα φύλακες επιτέθηκαν στον πολιτικό κρατούμενο Mizgin Kayıtbey

Τουρκία: τριάντα φύλακες επιτέθηκαν στην πολιτική κρατούμενη Mizgin Kayıtbey

Η οικογένεια της βασανισμένης πολιτικής κρατούμενης Mizgin Kayıtbey έχει υποβάλει αίτηση στην Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) για νομική συνδρομή μετά από βίαιη επίθεση που δέχτηκε η Kayıtbey από 30 φρουρούς των φυλακών.

Ακόμα μια νέα είδηση ​​σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον πολιτικού κρατουμένου στην Τουρκία είδε το φως της δημοσιότητας, στη φυλακή Πατνός στην κουρδική πόλη Ağrı (Agiri), στην ανατολική Τουρκία.

Η Mizgin Kayıtbey, μια γυναίκα πολιτική κρατούμενη στη φυλακή Patnos τύπου-L, δέχτηκε επίθεση προφορικά και μετά σωματικά, από μια ομάδα 30 ανδρών φρουρών, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Μετά την επίθεση από τους φρουρούς, η Kayıtbey έχασε τις αισθήσεις της και νοσηλεύτηκε, αλλά πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία της στο νοσοκομείο, επέστρεψε στη φυλακή. Η Kayıtbey μοιράστηκε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση την οποία υπέστη, καθώς μεταφέρθηκε στο δικαστήριο για ακρόαση σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίκη της.

«Έχω σπασμένο κόκαλο, εκδορές, μώλωπες και πληγές με αιμορραγία στο σώμα μου», είπε στην οικογένειά της κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου τηλεφώνου που της έχουν επιτρέψει να κάνει στους συγγενείς της. Η οικογένεια της Kayıtbey υπέβαλε αίτηση στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) για να την βοηθήσει στην αναφορά αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστη.

Η οικογένεια ζητά νομική υποστήριξη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί που διέπραξαν αυτήν τη μορφή βασανιστηρίων θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του IHD θα επισκεφθούν την Kayıtbey αυτήν την εβδομάδα για να παρακολουθήσουν στενά την κατάστασή της, καθώς η κατάσταση της υγείας της εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.

Τέσσερις σοβαρά άρρωστοι κρατούμενοι, οι Mustafa Akyol, Kinyas Gülcan, Takiyettin Özkahraman και Ali Boçnak, έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη φυλακή Πάτνος.

Γνωστή ως μια από τις πιο διαβόητες φυλακές στην Τουρκία για αρκετά χρόνια, η φυλακή Patnos είναι επί του παρόντος επίκεντρο προσοχής για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς τονίζουν την εξαιρετικά αρνητική στάση της διοίκησης των φυλακών έναντι των πολιτικών κρατουμένων, τις συνεχείς επιθέσεις και προσβολές που στρέφονται εναντίον των κρατουμένων και τις αμέτρητες πρακτικές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως γυμνές σωματικές έρευνες, και ο εξαναγκασμός των κρατουμένων να στέκονται όρθιοι κατά τη διάρκεια της καθημερινής αντίστροφης μέτρησης των φυλακών.

Σύμφωνα με την έκθεση του IHD για το 2020 σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυλακές της Τουρκίας, ένας φυλακισμένος που ονομάζεται A.A. που φυλακίστηκε στην Πάτνο ανέφερε ότι το νερό της βρύσης ήταν λασπωμένο και ότι οι κρατούμενοι έβρισκαν όλα τα είδη ανθυγιεινών στοιχείων στο φαγητό τους, όπως μαλλιά, σκουλήκια και μύγες.

«Τα μέλη της οικογένειας των κρατουμένων αναφέρουν ότι μαρτυρούν μώλωπες και σημάδια βασανιστηρίων στα σώματα των κρατουμένων όταν τους επισκέπτονται και πως οι κρατούμενοι υφίστανται συνεχώς βία, επιθέσεις και προσβολές που φτάνουν στο επίπεδο των συστηματικών βασανιστηρίων», δήλωσε ο Diran Dirayet Taşdemir από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) το 2019, όταν έθεσε πρόταση σχετικής έρευνας στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη φυλακή Πάτνο.