Τουρκία: Πρόσφυγες που κρατούνταν σε αχυρώνα, λιμοκτονούσαν δίχως νερό και τρόφιμα για μέρες

Τουρκία: Πρόσφυγες που κρατούνταν σε αχυρώνα, λιμοκτονούσαν δίχως νερό και τρόφιμα για μέρες

Τουρκία: Πρόσφυγες που κρατούνταν σε αχυρώνα, λιμοκτονούσαν δίχως νερό και τρόφιμα για μέρες

Τουρκία: Πρόσφυγες που κρατούνταν σε αχυρώνα, λιμοκτονούσαν δίχως νερό και τρόφιμα για μέρες

Το λαθρεμπόριο ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί στην ανατολική παραμεθόρια πόλη Βαν της Τουρκίας, όπου πολλοί πρόσφυγες κρατούνται σε κλειστούς αχυρώνες για μέρες, με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, πριν μεταφερθούν σε άλλες πόλεις μέσα στη νύχτα.

Οι πρόσφυγες διακινούνται τώρα ανοιχτά στον Βαν (Wan) από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Κρύβονται στην πόλη σε σκεπαστούς αχυρώνες για μέρες, με πολύ λίγο φαγητό και νερό. Από εκεί μεταφέρονται στις δυτικές επαρχίες.

Οι πρόσφυγες παραλαμβάνονται από παραμεθόριες περιοχές, όπως οι Çaldıran, Özalp, Saray και Başkale, και μεταφέρονται στην πόλη με οχήματα. Στη συνέχεια μεταφέρονται στις περιοχές Erciş και Gevaş οδικώς ή στην περιοχή Tatvan του Bitlis με βάρκα κατά μήκος της λίμνης Βαν.

Έπειτα οι πρόσφυγες τοποθετούνται σε αχυρώνες ή άδεια σπίτια σε διάφορες γειτονιές της πόλης και συνεχίζουν να περιμένουν εκεί για μέρες με ελάχιστο φαγητό και νερό.

Οι σκληρές συνθήκες των προσφύγων είναι εμφανείς από εικόνες που έχουν καταγραφεί στη γειτονιά Hisar της περιοχής İpekyolu. Κάθε μέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, παραλαμβάνονται με φορτηγό, λεωφορείο, αυτοκίνητο και μίνιβαν από τους αχυρώνες όπου φυλάσσονται και μεταφέρονται στο Τατβάν.

Αυτό το λαθρεμπόριο ανθρώπων διεξάγεται στο φως της ημέρας και παρακολουθείται από κάθε πολίτη στη γειτονιά, αλλά δεν προκαλεί την προσοχή της αστυνομίας που κατά τα άλλα περιπολεί την περιοχή συνεχώς.

Οι πολίτες καταγγέλλουν την κακομεταχείριση των προσφύγων την οποία παρατηρούν ιδίοις όμμασιν, και πιστεύουν ότι η αστυνομία κλείνει τα μάτια και επιτρέπει την κατάσταση.

Οι ντόπιοι εξηγούν ότι οι πρόσφυγες παίρνουν μόνο ψωμί και νερό από τους λαθρέμπορες, και ότι ακόμα και τότε αναγκάζονται να πληρώσουν 10 λίρες για ένα καρβέλι ψωμί - τέσσερις φορές την πραγματική αξία του.

Έχει αναφερθεί πρόσφατα ότι ένας 21χρονος Σύριος πρόσφυγας ονόματι Ahmed Maslem, έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Επαναπατρισμού του Harmandalı, στην Σμύρνη, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Οι Δικηγόροι από την Επιτροπή Μετανάστευσης και Ασύλου της Σμύρνης, δηλώνουν ότι είχαν επανειλημμένα ζητήσει να ανοίξει το Κέντρο Επαναπατρισμού για επιθεώρηση, διότι θεωρούσαν ότι σίγουρα θα υπήρχαν θάνατοι εάν συνέχιζε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Επισήμως, η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 ​​εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά με την προσθήκη των μη καταγεγραμμένων προσφύγων, ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Συρία, έως το 2024. Η Τουρκία ζητά να καταβληθούν τα κονδύλια της ΕΕ απευθείας στην κυβέρνηση της Άγκυρας.

Επισήμως, η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσφυγες από τη Συρία. Ωστόσο, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ρώτησαν επανειλημμένα την κυβέρνηση πού έχουν διατεθεί πραγματικά τα κονδύλια της ΕΕ για τους πρόσφυγες, καθώς οι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν ούτε τις πιο βασικές υπηρεσίες από το κράτος.