Τουρκία: Κούρδοι τραγουδιστές κατηγορούνται επειδή τραγουδούν στα κουρδικά

Τουρκία: Κούρδοι τραγουδιστές κατηγορούνται επειδή τραγουδούν στα κουρδικά

Τουρκία: Κούρδοι τραγουδιστές κατηγορούνται επειδή τραγουδούν στα κουρδικά

Τουρκία: Κούρδοι τραγουδιστές κατηγορούνται επειδή τραγουδούν στα κουρδικά

Η κουρδική γλώσσα εξακολουθεί να υποφέρει από ποινικοποίηση στην Τουρκία, καθώς ο εισαγγελέας κατηγορεί τα μέλη μιας μουσικής ομάδας για «προπαγάνδα», διότι τραγούδησαν στα κουρδικά.

Στις 21 Μαρτίου, το Νεβρόζ γιορτάστηκε με ενθουσιασμό σε όλη την Τουρκία, κυρίως από τους Κούρδους που ζούν στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι εορτασμοί του Νεβρόζ 2021 έδωσαν φωνή στους Κούρδους στην Τουρκία, οι οποίοι φώναζαν τα συνθήματά τους για να διαμαρτυρηθούν για την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Κάτω από το σύνθημα «Ας αντισταθούμε με τη φωτιά του Νεβρόζ, ας απελευθερωθούμε», εκατομμύρια Κούρδοι παρευρέθηκαν στις γιορτές του Νεβρόζ στις πόλεις τους με το πνεύμα της αντίστασης, ενάντια στην αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι Κούρδοι και το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Στην ανατολική επαρχία Βαν (Wan) οργανώθηκε μια μαζική διαδήλωση για το Νεβρόζ. Διάφοροι Κούρδοι τραγουδιστές ανέβηκαν στη σκηνή και έπαιξαν τη μουσική τους για τα πλήθη.

Τα μέλη ενός από τα συγκροτήματα που συμμετείχαν, οι Koma Awaze Azad, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι δικαστικής δίωξης για ένα τραγούδι που τόλμησαν να τραγουδήσουν στα κουρδικά.

«Αντιμετωπίζουμε κατηγορίες εξαιτίας ενός τραγουδιού που παίξαμε, με τίτλο "Mizgîna leheng"», δήλωσε ο Fuat Ege, μέλος της μπάντας.

Ο Ege αποκάλυψε ότι ένας εισαγγελέας ετοίμασε κατηγορητήριο εναντίον του και εναντίον ενός άλλου μέλους της μπάντας, του Rohat Aram, κατηγορώντας τους για διεξαγωγή «προπαγάνδας».

Εάν βρεθεί δικαστής να αποδεχθεί το κατηγορητήριο, η πρώτη ακρόαση της δίκης εναντίον των Κούρδων καλλιτεχνών θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, στο δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του Βαν.

«Η αστυνομία μας ρώτησε, για ποιο λόγο τραγουδήσαμε αυτό το τραγούδι, και αν γνωρίζουμε το νόημα αυτού του τραγουδιού, όταν ήμασταν στο αστυνομικό τμήμα», είπε ο Ege.

«Μας είπαν ότι το τραγούδι είναι απαγορευμένο, αλλά κανένα τραγούδι που είναι αποδεκτό από τους ανθρώπους δεν μπορεί να απαγορευτεί. Όλα τα τραγούδια σε όλες τις γλώσσες, όπως τα κουρδικά ή τα τουρκικά, πρέπει να τραγουδιούνται ελεύθερα».

Χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο που ετοιμάστηκε εναντίον τους ως «μισαλλοδοξία», ο Ege είπε, «Οι άνθρωποι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ανεκτικότητα για τα τραγούδια μας, τα χρώματα μας, τον ενθουσιασμό μας, το Νεβρόζ μας. Οι άνθρωποι μας, που έχουν ισχυρή βούληση, πρέπει να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πώς διώκεται και απαγορεύεται η κουρδική γλώσσα και πολιτισμός μας».

Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή, το κουρδικό συγκρότημα θα συνεχίσει να τραγουδά τα τραγούδια του στα κουρδικά. «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απτόητοι. Στην πραγματικότητα, τώρα θα τραγουδάμε ακόμα πιο παθιασμένα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».