Τουρκία: Επιφανής Κούρδισσα πολιτικός απειλείται στη φυλακή επειδή «τραγουδούσε σε μη αναγνωρισμένη γλώσσα»

Τουρκία: Επιφανής Κούρδισσα πολιτικός απειλείται στη φυλακή επειδή «τραγουδούσε σε μη αναγνωρισμένη γλώσσα»

Τουρκία: Επιφανής Κούρδισσα πολιτικός απειλείται στη φυλακή επειδή «τραγουδούσε σε μη αναγνωρισμένη γλώσσα»

Η φυλακισμένη Κούρδισσα πολιτικός Λέιλα Γκιουβέν και εννέα άλλοι κρατούμενοι θα υποβληθούν σε πειθαρχική έρευνα στη φυλακή γιατί χόρεψαν και τραγούδησαν στα κουρδικά.

Η φυλακισμένη βουλεύτρια και συμπρόεδρος του Συνεδρίου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), Λέιλα Γκιουβέν, και εννέα άλλοι κρατούμενοι στην Τουρκία ειδοποιήθηκαν από τη διοίκηση της φυλακής ότι πρόκειται να υποβληθούν σε πειθαρχική έρευνα για χορό και τραγούδι σε «άγνωστη γλώσσα» (κουρδικά), σε θάλαμο των φυλακών.

Η διοίκηση των φυλακών ανέφερε λεπτομερώς ότι οι κρατούμενοι στα τραγούδια τους χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «αντάρτης» και «Άπο», τα οποία τα αναγνώρισαν οι δεσμοφύλακες.

Η έρευνα είναι πιθανό να διεξαχθεί με βάση την υποτιθέμενη παράβαση των «μέτρων πρόληψης Covid-19».

Η Λέιλα Γκιουβέν, βουλεύτρια του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και πρώην δήμαρχος της περιοχής Βιράνσεχιρ (Wêranşar) της νοτιοανατολικής επαρχίας Ούρφα (Riha) της Τουρκίας, είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου 2018 για την κριτική της σχετικά με την διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που ονομάστηκε «Κλαδί Ελιάς», στο Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Όταν εξελέγη βουλεύτρια τον Ιούνιο του 2018, της δόθηκε ασυλία και αποφασίστηκε η αποφυλάκισή της από τον δικαστή. Ωστόσο, η εισαγγελέας άσκησε έφεση και η απόφαση ανατράπηκε πριν αφεθεί ελεύθερη.

Η Γκιουβέν ξεκίνησε απεργία πείνας στις 7 Νοεμβρίου 2018 για να διαμαρτυρηθεί τους αυστηρούς όρους απομόνωσης που είχαν επιβληθεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ήταν ακόμα σε απεργία πείνας, και συνέχισε την απεργία μέχρι τις 26 Μαΐου 2019, οπότε και την τερμάτισε μετά την είδηση ​​σχετικής χαλάρωσης στις συνθήκες φυλάκισης του Οτσαλάν.

Είχε κάνει μια δήλωση από το αναπηρικό καροτσάκι και προτού μεταφερθεί σε νοσοκομείο για θεραπεία μετά από 200 ημέρες απεργίας πείνας. «Το αποτέλεσμα αυτής της αντίστασης είναι μια νίκη για τους λαούς της Τουρκίας», είπε.

Στις 4 Ιουνίου 2020, καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο και συνελήφθη. Αφέθηκε ελεύθερη στις 9 Ιουνίου και συνελήφθη εκ νέου στις 22 Δεκεμβρίου 2020, μια μέρα αφότου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για φερόμενη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 της απονεμήθηκε η Τιμητική Ιθαγένεια της πόλης του Παρισιού.