Τουρκία: Δάκρυα θλίψης και διαμαρτυρίας στον τόπο βεβηλωμένων μνημάτων στο αρμενικό νεκροταφείο

Τουρκία: Δάκρυα θλίψης και διαμαρτυρίας στον τόπο βεβηλωμένων μνημάτων στο αρμενικό νεκροταφείο

Τουρκία: Δάκρυα θλίψης και διαμαρτυρίας στον τόπο βεβηλωμένων μνημάτων στο αρμενικό νεκροταφείο

Τουρκία: Δάκρυα θλίψης και διαμαρτυρίας στον τόπο βεβηλωμένων μνημάτων στο αρμενικό νεκροταφείο

Μια Αρμένισα που επισκέφθηκε ένα αρμενικό νεκροταφείο στην ανατολική πόλη Βαν της Τουρκίας, το βρήκε βεβηλωμένο και είπε. «Τώρα που δεν έχει μείνει κανείς ζωντανός για να σκοτώσουν, σπάνε τις ταφόπλακες και βεβηλώνουν τους τάφους».

Μια Αρμένισα επισκέφθηκε τον χώρο ενός παλιού αρμενικού νεκροταφείου στην περιοχή Τουσμπά, της ανατολικής επαρχίας Βαν (Wan) της Τουρκίας. Δεν μπορούσε να σταματήσει τα δάκρυά της καθώς παρακολουθούσε την καταστροφή στον χώρο, καθώς οι κάμερες κατέγραφαν τα στοιχεία της βεβήλωσης.

Πρόκειται για ένα αρμενικό νεκροταφείο που βεβηλώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς πριν από λίγο καιρό, από άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες του χώρου.

Η Gayane Gevorgyan, Αρμένισα, εγκαταστάθηκε στο Βαν κατά τη διάρκεια του φετινού έτους το οποίο σηματοδοτεί την 100η επέτειο της γενοκτονίας, που είχε ως αποτέλεσμα τους φόνους και τους θανάτους χιλιάδων Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το Βαν ήταν μια πόλη που κάποτε φιλοξένησε μία από τις πολυπληθέστερες αστικές κοινότητες των Αρμενίων.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων Μεσοποταμίας, σημείωσε πόσο δύσκολο ήταν να αντιληφθεί κανείς ότι το αρμενικό νεκροταφείο καταστράφηκε χρησιμοποιώντας βαριά μηχανήματα.

«Βλέπουν τέτοια πράγματα και κάνουν το ίδιο στο Αζερμπαϊτζάν», είπε. «Κάνουν το ίδιο πράγμα στα αρμενικά νεκροταφεία. Δεν μαθαίνουν κάτι ωραίο ο ένας από τον άλλον. Κανείς δεν μαθαίνει τίποτα σε αυτόν τον όμορφο κόσμο».

Η Gevorgyan περιπλανήθηκε στον χώρο που ήταν κάποτε νεκροταφείο, σταματώντας σε κάποιες επιγραφές μνημάτων που παρέμεναν ακόμα άθικτες, διαβάζοντας τα ονόματα που ήταν χαραγμένα πάνω τους.

«Υπάρχει ένα όνομα εκεί», είπε, δείχνοντας προς μια ταφόπλακα με έναν σταυρό σκαλισμένο πάνω της. «Αυτά τα χάραξαν όσοι ήρθαν αργότερα, για να θυμούνται τα νεκροταφεία των παππούδων τους. Αυτός δεν είναι τύπος σταυρού που χρησιμοποιείτο πριν από το 1915».

Η Gevorgyan διαμαρτυρήθηκε για τη φύση της καταστροφής και της βεβήλωσης: «Αναρωτιέμαι, οι άνθρωποι που έδωσαν άδεια για αυτό το έγκλημα, και που τα έσκαψαν όλα αυτά, δεν συνειδητοποιούν ότι θα έχουν και αυτοί δικούς τους τάφους μια μέρα; Δεν το σκέφτηκαν αυτό; Δεν έχουν σκεφτεί ότι και αυτοί θα πεθάνουν μια μέρα και θα έχουν τους δικούς τους τάφους;».

Έδειξε μια άλλη ταφόπλακα και διάβασε την επιγραφή. «Αυτό ανήκει σε μια γυναίκα. Ήταν η ταφόπλακα μιας γυναίκας», παρατήρησε.

«Κρίμα που το έκαναν αυτό. Πρόκειται για μεγάλη αμαρτία. Προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα. Προσεύχονται στον Θεό. Έκαναν τη μεγαλύτερη αμαρτία εδώ. Ο Θεός δεν θα δεχτεί την προσευχή εκείνου που το έκανε αυτό».

Και πρόσθεσε: «Εξαφάνισαν, σκότωσαν όλους τους Αρμένιους. Τώρα που δεν έχει μείνει κανείς για να τον σκοτώσουν, σπάνε ταφόπλακες, βεβηλώνουν τους τάφους».