Το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποίησε την πανδημία του COVID ως πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού

Το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποίησε την πανδημία του COVID ως πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού

Το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποίησε την πανδημία του COVID ως πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού

Το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποίησε την πανδημία του COVID ως πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν την πανδημία COVID-19 ως πρόσχημα για να στοχοποιήσουν κόμματα της αντιπολίτευσης και κυβερνητικούς επικριτές, ανέφερε η Παγκόσμια Έκθεση 2021 του Human Rights Watch. Η εξέχουσα ΜΚΟ δήλωσε ότι η κυβέρνηση AKP το 2020 εισήγαγε αρκετούς περιοριστικούς νόμους που αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία COVID-19 ως δικαιολογία για να ενισχύσει την αυταρχική της κυριαρχία με τη φίμωση των επικριτών και τη θέσπιση νέων νόμων για τον περιορισμό των αντιφρονούντων, δήλωσε η Human Rights Watch (HRW) στις 13 Ιανουαρίου στην Παγκόσμια Έκθεση 2021.

«Η πανδημία Covid-19 έγινε το πρόσχημα για την κυβέρνηση Ερντογάν, για να διπλασιάσει τους αυταρχικούς κανόνες και να εξαλείψει την κριτική και την αντιπολίτευση, εις βάρος της ενότητας της χώρας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Hugh Williamson, διευθυντής του τμήματος του Human Rights Watch σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

«Η διεθνής εστίαση στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν πρέπει να επιτραπεί να επισκιάσει την επίθεση κατά των δημοκρατικών διασφαλίσεων στο εσωτερικό, η οποία επιταχύνθηκε το 2020».

Η HRW έδωσε αρκετά παραδείγματα που τεκμηριώνουν πώς η τουρκική κυβέρνηση ισχυροποίησε την αυταρχική της κυριαρχία κατά το 2020.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) νωρίτερα φέτος ψήφισε νομοσχέδιο για τις αναστολές φυλάκισης το οποίο σκόπιμα απέκλεισε τους πολιτικούς κρατουμένους. Ταυτόχρονα, προώθησε με ταχείες διαδικασίες έναν νόμο που έδωσε στις αρχές μεγαλύτερη εξουσία ελέγχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε ήταν η αλλαγή της δομής των δικηγορικών συλλόγων, μια κίνηση που υπονομεύει περαιτέρω τη δικαστική ανεξαρτησία στην Τουρκία. Τέλος, με την εκπνοή του έτους, το καθεστώς ψήφισε νόμο που επιτρέπει στις αρχές να περιορίζουν τις δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η HRW εκφράζει ανησυχία για παρεμβάσεις στην τουρκική δικαιοσύνη

Το HRW άγγιξε επίσης το θέμα της συνεχιζόμενης προδικαστικής κράτησης πολλών σημαντικών προσώπων, όπως ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala, ο συγγραφέας Ahmet Altan, οι πρώην συμπρόεδροι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σαλαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και πολλοί άλλα μέλη του HDP.

«Η εκτελεστική παρέμβαση στη δικαιοσύνη και στις δικαστικές αποφάσεις αποτελούν εδραιωμένα προβλήματα, που αντικατοπτρίζονται στη συστηματική πρακτική των αρχών της κράτησης, της δίωξης και της καταδίκης για ψευδή τρομοκρατία και άλλες κατηγορίες εναντίον ατόμων που ο Ερντογάν θεωρεί επικριτές ή πολιτικούς του αντιπάλους».

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει κατάχρηση των κατηγοριών για τρομοκρατία έτσι ώστε να περιορίσει τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, δήλωσε το HRW.

"Δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι επίσημοι αριθμοί κρατουμένων ή καταδικασμένων για φερόμενους δεσμούς με το ΡΚΚ, αν και με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, ο αριθμός είναι τουλάχιστον 8.500 και περιλαμβάνει εκλεγμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους".