Το τουρκικό κανάλι TRT διαστρεβλώνει γεγονότα που σχετίζονται με την πόλη Αφρίν

Το τουρκικό κανάλι TRT διαστρεβλώνει γεγονότα που σχετίζονται με την πόλη Αφρίν

Το κανάλι TRT της Τουρκίας διαστρεβλώνει γεγονότα που σχετίζονται με την πόλη Αφρίν

Το τουρκικό κανάλι TRT διαστρεβλώνει γεγονότα που σχετίζονται με την πόλη Αφρίν

Η Τουρκία παρενέβη στη συριακή κρίση, λόγω της αποτυχίας των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων που ενεργούσαν βάσει των εντολών της, να αναλάβουν τον έλεγχο των κουρδικών πόλεων της Συρίας.

Μετά την αποτυχία της «Συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης», που υποστηρίχθηκε από την Άγκυρα για να εισέλθει στην πόλη Αφρίν μετά από πολυετή πολιορκία, τον Μάρτιο του 2018 η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε με την κατοχή του Αφρίν. Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε στις πόλεις Tal Abyad (Girê Spî) και Ras al-Ain (Serê Kaniyê), όπου ο τουρκικός στρατός επέβαλε τον έλεγχό του στις δύο πόλεις, επειδή οι Κούρδοι και οι τοπικοί σύμμαχοί τους από τις αραβικές φυλές, με τα συριακά, τσιρκασιανά και αρμενικά σώματα του συνασπισμού «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», κατάφεραν να νικήσουν διάφορες τρομοκρατικές ένοπλες οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και η Συρία (ISIS, επίσης γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος, ή Daesh) και τον αυτοαποκαλούμενο «Στρατό απελευθέρωσης της Συρίας ».

Η τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής το Ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να παρατείνει τον συριακό πόλεμο, απλώς και μόνο επειδή η Τουρκία επωφελείται από αυτόν.

Επιδιώκει, εδώ και χρόνια, να εξοντώσει τους Σύρους Κούρδους, όπως έκανε με τους Αρμένιους πριν από έναν αιώνα. Προκειμένου να πετύχει πλήρως την εξάλειψη ενός λαού που ζει στα ιστορικά εδάφη του, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει ένοπλες συμμορίες πιστές σε αυτήν και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να διαπράξουν τις πιο φρικτές σφαγές εναντίον των Κούρδων της Συρίας, ενώ παράλληλα στοχοποιεί άμεσα τους Γεζίντι Κούρδους, και τους συριακούς και Χριστιανούς Αρμένιους.

Επί του παρόντος, τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να παραμορφώσουν και να παραποιήσουν τα γεγονότα σχετικά με την κατάσταση στο Αφρίν. Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, το τουρκικό κρατικό κανάλι «TRT World» δημοσίευσε μια αναφορά στην αγγλική γλώσσα σχετικά με τους Γεζίντι Κούρδους στην κατεχόμενη πόλη Αφρίν, οι οποίοι μετατράπηκαν σε μειονότητα στην ίδια τους την πόλη αφού μεγάλος αριθμός Γεζίντι διέφυγε κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν στις αρχές 2018 και έπειτα, ως αποτέλεσμα της παρενόχλησης που δέχονταν από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες της Συρίας οι οποίες συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό.

Παραπληροφόρηση, εσφαλμένη παρουσίαση και παραποίηση

Η αναφορά των κρατικών καναλιών έβριθε από παραπληροφόρηση, εσφαλμένη παρουσίαση και παραποίηση των γεγονότων. Η παρουσίαση του Mirza Mirza, κατοίκου του χωριού "Alfaqer" των Γεζίντι, ήταν επίσης προβληματική από πολλές απόψεις. Η δήλωσή του στο ρεπορτάζ ήταν στα αραβικά, αλλά μέσω τεχνικής επεξεργασίας, οι παραγωγοί μείωσαν τη φωνή του Γεζίντι Κούρδου, ενώ η φωνή του αγγλόφωνου σχολιαστή ήταν τόσο δυνατή που ο τηλεθεατής δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τα λόγια του Mirza.

Τα ψευδή ρεπορτάζ ανέφεραν επίσης ότι «οι Γεζίντι εγκατέλειψαν την πόλη το 2013 ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα)». Αυτές οι κατασκευασμένες δηλώσεις αποδόθηκαν στον Mirza Mirza, αλλά αυτό φαίνεται εντελώς αναληθές. Το ίδρυμα Yazidina, ένας οργανισμός μέσων ενημέρωσης των Γεζίντι, επιβεβαίωσε ότι η έκθεση TRT παραμόρφωσε τα λόγια του Miraz Miraz και δεν μετέφρασε τα λόγια του με ακρίβεια. Οι πραγματικές δηλώσεις του ήταν οι εξής: «Οι Γεζίντι εγκατέλειψαν το Χαλέπι το 2013 ως αποτέλεσμα των μαχών του συριακού καθεστώτος». Ωστόσο, το κανάλι παρουσίασε εσφαλμένα την κατάθεσή του και δεν μετέφρασε με ακρίβεια τα λόγια του. Φαίνεται σαφές ότι ήθελε να δυσφημίσει το PKK αλλάζοντας τη δήλωση του Miraz Miraz στο ρεπορτάζ του.

Το ίδρυμα Yazidina σημείωσε επίσης ότι οι Γεζίντι έχουν εκτοπιστεί από ορισμένες γειτονιές στις οποίες κατοικούσαν και στο Χαλέπι, όπως οι περιοχές Ashrafieh και Sheikh Maqsood, μετά από μια σύγκρουση μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των τρομοκρατικών ομάδων. Στις 31 Ιανουαρίου 2013, οι τρομοκρατικές ομάδες ανέλαβαν τον έλεγχο των κουρδικών γειτονιών στο Χαλεπίου γεγονός που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 40 Γεζίντι Κούρδων πολιτών. Οι κουρδικές γειτονιές στο Χαλέπι στοχοποιήθηκαν σκόπιμα το 2013, αναγκάζοντας τους περισσότερους Κούρδους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι προς το Αφρίν, το Κομπάνι και άλλες συριακές κουρδικές πόλεις.

Το ίδρυμα Yazidina ανταποκρίθηκε στην έκθεση του τουρκικού δορυφορικού καναλιού κατηγορώντας το ότι παραμόρφωσε σκόπιμα τη δήλωση του Γεζίντι πολιτικού, γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ηθική και το κύρος της δημοσιογραφίας. Επιπλέον, ο Γεζίντι πολίτης που εμφανίστηκε στο ρεπορτάζ είχε προηγουμένως συλληφθεί αυθαίρετα από τις συριακές ένοπλες συμμορίες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, με την οποίους μοιράζονται τον έλεγχο της πόλης του Αφρίν.

Το ίδρυμα Yazidina κατηγόρησε επίσης τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ανάγκασαν Γεζίντι πολίτες στο Αφρίν να παρέχουν ψευδείς μαρτυρίες για την «πραγματικότητα» στην πόλη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ίδρυμα Yazidina διαθέτει έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον των Γεζίντι στο Αφρίν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο αναγκαστικός εξισλαμισμός, η κατασκευή τζαμιών στα χωριά των Γεζίντι και η απαγωγή γυναικών. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με εκείνα που έχουν παρουσιαστεί στην έκθεση της Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών.

Το ίδρυμα των Γεζίντι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και όλους τους ξένους οργανισμούς και φορείς να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το υλικό των μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύει η τουρκική κυβέρνηση και τα οποία ισχυρίζονται ότι απεικονίζουν την «πραγματικότητα» της ζωής στα κατεχόμενα συριακά εδάφη. Το ίδρυμα ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα είναι υπεύθυνη, μέσω των χρηματοδοτούμενων στρατιωτικών συμμοριών της, γνωστών και ως «Συριακός Εθνικός Στρατός», για τις πιο φρικτές παραβιάσεις εναντίον αμάχων στην πόλη Αφρίν, Rasal-Ain και Tal Abyad.