Το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. θα συζητήσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Οτσαλάν
Το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. θα συζητήσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Οτσαλάν
- Date: 30 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 30 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. θα συζητήσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Οτσαλάν
Δικηγόρος από την Τουρκία επιβεβαίωσε ότι το όργανο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβε υπόψη την αίτηση για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τρεις άλλους πολιτικούς κρατούμενους και την επανέφερε στην ατζέντα του για την προσεχή συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) και το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV) – μαζί με τις ενώσεις δικηγόρων "Δικηγόροι για την Ελευθερία" (OHD) και το Ίδρυμα για την Νομική Έρευνα (TOHAV) – στις 26 Ιουλίου υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για αναθεώρηση της ποινής «ενισχυμένης ισόβιας κάθειρξης» που επιβλήθηκε στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν και σε τρεις άλλους πολιτικούς κρατούμενους, τους Χαγιατί Καϊτάν, Εμίν Γκιουρμπάν και Σιβάν Μπολτάν.
Μετά την απάντηση της Τουρκίας σε αυτήν την αίτηση στις 7 Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, οι αιτούσες ΜΚΟ υπέβαλαν νομικό υπόμνημα στην Επιτροπή των Υπουργών ως απάντηση στην Τουρκία.
Από το 2014, πολλοί δικηγόροι στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει υποθέσεις κατά παραβιάσεων σε σχέση με αυτήν την απόφαση, αλλά καμία από αυτές δεν ολοκληρώθηκε, όπως εξήγησε η Αϊσέ Μπινγκιόλ Ντεμίρ, δικηγόρος της TOHAV. «Οι τέσσερις ΜΚΟ στην κοινή τους αίτηση υπέβαλαν σχετικό νομικό υπόμνημα προς την Επιτροπή των Υπουργών της Ευρώπης», είπε.
Μετά την αίτηση των ΜΚΟ, η Επιτροπή προσέγγισε την Τουρκία για εξηγήσεις. Η Τουρκία απάντησε στην Επιτροπή, ενημερώνοντάς την ότι κατά βάση, υπάρχουν ευκαιρίες απελευθέρωσης με εγγύηση στην Τουρκία για περιπτώσεις ενισχυμένης ποινής ισόβιας κάθειρξης, πλην ορισμένων «εξαιρέσεων», αλλά δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση αυτών των εξαιρέσεων, εξήγησε η Ντεμίρ.
«Στην απάντησή μας σε αυτό, ενημερώσαμε την Επιτροπή ότι οι διευκρινίσεις της Τουρκίας ήταν παραπλανητικές», είπε.
Η Ντεμίρ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε προηγουμένως αποφανθεί ότι το σύστημα στην Τουρκία, που βασίζεται στην εκτέλεση της ενισχυμένης ισόβιας κάθειρξης για όλη τη διάρκεια της ζωής ενός κρατουμένου, είναι αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΑ).
«Έτσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να εκδώσει έναν νέο κανονισμό που να αναγνωρίζει και να συμμορφώνεται με το δικαίωμα στην ελπίδα: αυτό το σύστημα είναι αντίθετο με τη Σύμβαση ως έχει. Αυτή η πρώτη απόφαση, την οποία ακολούθησαν άλλες αποφάσεις, εκδόθηκε το 2014 για πρώτη φορά».
Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι αιτούσες ΜΚΟ ανέφεραν ότι η απομόνωση στο Ιμραλί, συνεχίζεται, καθώς εφαρμόζεται αδιάλειπτα και ο Οτσαλάν δεν μπορεί να συναντήσει τους δικηγόρους του ή μέλη της οικογένειάς του, ενώ του έχει απαγορευτεί να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.
«Δηλώσαμε ότι η Επιτροπή Υπουργών πρέπει να λάβει μέτρα παράλληλα με τις εκθέσεις της CPT και να εκκινήσει μια διαδικασία ασκώντας πίεση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τα πορίσματα και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», είπε η Ντεμίρ.
Η Ντεμίρ δήλωσε ότι η Επιτροπή Υπουργών θα ασχοληθεί επίσης με αυτό το θέμα στην επόμενη σύνοδό της. «Έθεσαν το εν λόγω θέμα στην ατζέντα τους για τη συνάντησή τους που θα διεξαχθεί μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου», είπε.
Κατά τις συνεδριάσεις αυτές, η Επιτροπή θα αποφασίσει για τη μέθοδο που θα ακολουθήσει σχετικά με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τον Οτσαλάν και τους συγκρατούμενούς του. Η Ντεμίρ λέει ότι ελπίζουν πως η Επιτροπή θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την απόφαση για τον Οτσαλάν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την απομόνωση στο Ιμράλι για τα οποία το ΕΔΑΔ είχε διαπιστώσει παραβιάσεις.
Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, το δικαίωμα συνάντησης με δικηγόρους και το δικαίωμα συνάντησης με μέλη της οικογένειας είναι μεταξύ των παραβιάσεων που παρατήρησε το ΕΔΑΔ, είπε η Ντεμίρ. «Εξάλλου, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε στην απόφασή του για τον Οτσαλάν ότι μια απομόνωση σε αυτό το επίπεδο είναι αντίθετη με το άρθρο 3, κατά της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης και της απάνθρωπης μεταχείρισης. Αυτό πρέπει να τερματιστεί επειγόντως».
Αφήστε ένα σχόλιο