Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία περιέχει σκληρή καταδικαστική γλώσσα για τον νόμο περί παραπληροφόρησης που συνεχίζει να συζητείται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης είπαν επίσης ότι το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας που εγκρίθηκε το 2017 έχει αποδυναμώσει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς στην χώρα.

Με μεγάλη πλειοψηφία συζητήθηκε και έγινε δεκτή την Τετάρτη η έκθεση για την Τουρκία που εκπόνησε η Ελεγκτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο επικείμενος νόμος για την παραπληροφόρηση, ο οποίος εξακολουθεί να συζητείται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM), αποτελεί εμπόδιο στην ελευθερία της έκφρασης που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκφράζοντας ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες, ιδιαίτερα πριν από τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, η PACE καλεί την τουρκική βουλή να μην θεσπίσει τον νόμο για την παραπληροφόρηση.

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπουν επίσης την Τουρκία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις «για την αποκατάσταση της πλήρους ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος», υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που εγκρίθηκε το 2017 στην Τουρκία έχει «αποδυναμώσει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς στην χώρα και κατέστησε το σύστημα πολιτικών ελέγχων δυσλειτουργικό και ελλιπές».

Στη συνεδρίαση της συζήτησης, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας αντέδρασαν στην έκθεση αναφέροντας ότι περιείχε πολιτικές διακρίσεις και δύο μέτρα και δύο σταθμά κατά της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να σιγήσει την αντιπολίτευση» στην χώρα.

Η βουλεύτρια του HDP Φελεκνάς Ουτσά δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει συνεχώς τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παράλληλα επιχειρεί να κλείσει το HDP.

Ο βουλευτής του HDP Χισιάρ Οζσόι εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει την πίεση στην αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι σχεδιάζει να κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με ένα κράτος μέλος που όχι μία ή δύο φορές, αλλά αψηφά με συνέπεια τους κανόνες του και αρνείται να εφαρμόσει τις κρίσεις και τις αποφάσεις του», είπε ο Οζσόι και κάλεσε την PACE να χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους μηχανισμούς επιβολής, ακόμη και την ανάπτυξη νέων.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού από τον Βρετανό βουλευτή Τζον Χάουελ και τον Λετονό βουλευτή Μπόρις Τσίλεβιτς, έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία ψήφων στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης. Οι προτάσεις περί τροποποίησης της έκθεσης που υπέβαλαν οι βουλευτές του AKP απορρίφθηκαν εν συνόλω.

Η Συνέλευση επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για την απελευθέρωση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά και προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου για την υπόθεση.

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει δεσμευτική εξουσία για τα κράτη μέλη. Ωστόσο, διαθέτει μεγάλο βάρος και γενικά έχει ως αποτέλεσμα η ενδιαφερόμενη χώρα να ευθυγραμμίζει την νέα της νομοθεσία με τα πρότυπα του Συμβουλίου. Εάν ένα κράτος παραβιάζει σοβαρά τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Συνέλευση μπορεί να αναστείλει τις εθνικές αντιπροσωπείες ή ακόμη και να αποβάλει το κράτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης.