Το PYD αντιδρά στην επίσκεψη του Σουλεϊμάν Σοιλού στα κατεχόμενα Αζάζ και Αφρίν

Το PYD αντιδρά στην επίσκεψη του Σουλεϊμάν Σοιλού στα κατεχόμενα Αζάζ και Αφρίν

Το PYD αντιδρά στην επίσκεψη του Σουλεϊμάν Σοιλού στα κατεχόμενα Αζάζ και Αφρίν

Το PYD αντιδρά στην επίσκεψη του Σουλεϊμάν Σοιλού στα κατεχόμενα Αζάζ και Αφρίν

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αντέδρασε στην επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοιλούν στα κατεχόμενα Αζάζ και Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία με δήλωση στην οποία κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν δράση κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται από το τουρκικό κράτος και παράλληλα εφιστώντας την προσοχή στην πρόθεση της Τουρκίας να προσαρτήσει την περιοχή.

Το Γενικό Συμβούλιο του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) προέβη σε δήλωση σχετικά με την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλούν στις πόλεις Αζάζ και Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Το Αζάζ, 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπίου με πληθυσμό 32 χιλιάδων κατοίκων, είχε γίνει μια από τις πρώτες πόλεις που βρέθηκαν υπό τουρκική κατοχή στη βόρεια Συρία, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», το 2016. Το Αφρίν, μια μεγάλη πόλη και επαρχία στη ΒΑ Συρία με 300.000 κατοίκους, καταλήφθηκε στις 17 Μαρτίου 2018 από τον τουρκικό στρατό και μισθοφορικές ομάδες τζιχαντιστών που λειτουργούν υπό τη σημαία του «Συριακού Εθνικού Στρατού».

Το Αφρίν είχε κηρυχθεί ως ένα καντόνι της οντότητας η οποία τελικά θα γινόταν η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας μετά την απόσυρση του συριακού στρατού το 2012, κατά τη διάρκεια του Συριακού εμφυλίου πολέμου. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα ενεργούσαν ως η επίσημη αμυντική δύναμη για το καντόνι σε βάθος έξι ετών. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν στο Αφρίν έφυγαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Στη δήλωση του Γενικού Συμβουλίου του PYD, το τουρκικό κράτος κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε σφαγές, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς και πολιτικές και πρακτικές γενοκτονίας.

«Ο υπουργός Εσωτερικών του τουρκικού κράτους ενεργεί σαν η πόλη που επισκέπτεται να βρίσκεται εντός των συνόρων της Τουρκίας. Πρόκειται για μια κίνηση που αποκαλύπτει την αληθινή πρόθεση της Τουρκίας να προσαρτήσει αυτές τις περιοχές όπως ακριβώς έκανε όταν προσάρτησε την Αλεξανδρέττα [προσάρτηση της επαρχίας Χατάι το 1939]», ανέφερε η δήλωση.

«Καταδικάζουμε αυτές τις κινήσεις του τουρκικού κράτους που οδηγούν σε κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν δράση για τον τερματισμό των εγκλημάτων του τουρκικού κράτους που μόνο ενθαρρύνονται με τη σιωπή που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα. Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την επίλυση της συριακής κρίσης. Η τουρκική κατοχή πρέπει να τελειώσει και ο λαός του Αφρίν πρέπει να υποστηριχθεί για να επιστρέψει στα σπίτια του».