Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια

Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια

Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια

Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια

Η βασική ομάδα του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που ιδρύθηκε επίσημα στις 27 και 28 Νοεμβρίου 1978, αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές πολιτικών επιστημών με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Άγκυρα.

Η βασική ομάδα του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που ιδρύθηκε επίσημα στις 27 και 28 Νοεμβρίου 1978, αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές πολιτικών επιστημών με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Άγκυρα. Η ομάδα σύντομα εστίασε στον μεγάλο κουρδικό πληθυσμό στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στις 27 Νοεμβρίου 1978, η ομάδα υιοθέτησε το όνομα «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν».

Το τουρκικό πραξικόπημα του 1980 ώθησε την οργάνωση σε ένα νέο στάδιο με τα μέλη της να φυλακίζονται, να υπόκεινται σε θανατική ποινή ή να καταφεύγουν στη Συρία.

Το πρώτο συνέδριο της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το 1982 και σκιαγράφησε τις διάφορες φάσεις που απαιτούνται για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν.

Το 1984, στις 15 Αυγούστου, το PKK πραγματοποίησε την πρώτη του ένοπλη δράση.

Αυτό είναι το PKK με τα δικά του λόγια:

«Το κόμμα μας, από την ίδρυσή του, αγωνίζεται για την ύπαρξη, την ελευθερία και την τιμή του κουρδικού λαού ενάντια στη γενοκτονία που ξεκίνησαν οι ρατσιστές-σωβινιστές ενωτικοί στις αρχές του 20ού αιώνα, που είχε ως στόχο να τερματίσει την ελευθερία του κουρδικού λαού και να τον εξαφανίσει από την ιστορία.

Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση που πάρθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1978 να γίνει το κίνημά μας κόμμα, ήταν και μια απόφαση εθνικής ύπαρξης και αντίστασης, γι' αυτό και η ημέρα αυτή γιορτάζεται ως εθνική αντίσταση από τον λαό μας.

Με τα χρόνια, το PKK έχει αγωνιστεί για να διαφυλάξει και να εξασφαλίσει την ελευθερία του κουρδικού λαού ενάντια στη φυσική και πολιτιστική γενοκτονία και τις πολιτικές αφομοίωσης του τουρκικού έθνους-κράτους. Το κόμμα μας έχει διεξάγει μεγάλη αντίσταση ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, αλλά και την οργάνωση Gladio (βαθύ κράτος), για να φέρει τον κουρδικό λαό στο σημείο να κηρύξει τη δημοκρατική του αυτονομία».