Το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ μετατράπηκε σε τεράστιες κουρδικές φλόγες αντίστασης

Το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ μετατράπηκε σε τεράστιες κουρδικές φλόγες αντίστασης

Το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ μετατράπηκε σε τεράστιες κουρδικές φλόγες

Το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ μετατράπηκε σε τεράστιες κουρδικές φλόγες αντίστασης

Η γιορτή του Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ και σε πολλά άλλα μέρη, αναδείχθηκε σε ένα τεράστιο γεγονός όπου οι Κούρδοι συγκεντρώθηκαν υπό το πνεύμα της αντίστασης, παρά την καταπίεση που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση του Συνασπισμού AKP / MHP και τους περιορισμούς της πανδημίας Covid 19.

Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες νομικές προσπάθειες για το οριστικό κλείσιμο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το Νεβρόζ ήταν φέτος ιδιαίτερα σημαντικό για εκατομμύρια Κούρδους στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Ένας εορτασμός που γιορτάζεται κυρίως στις κουρδικές πόλεις της Τουρκίας στις 21 Μαρτίου, το Νεβρόζ αντιπροσωπεύει την εξέγερση και την αντίσταση του Κουρδικού λαού ενάντια στην καταπίεση.

Η εξέγερση του σιδηρουργού Kawa εναντίον του τυράννου Ντεχάκ πριν από 2.633 χρόνια, τιμήθηκε και πάλι από τους Κούρδους στο Ντιγιαρμπακίρ, καθώς ύψωσαν την ηχηρή αντιφασιστική φωνή τους εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία στοχοποιεί όλο και περισσότερο το HDP, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στην Τουρκία

Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος βρίσκονται παρανόμως στη φυλακή, όπως επίσης και εκατοντάδες εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, ακτιβιστές και χιλιάδες μέλη του κόμματος.

Οι Κούρδοι γιόρτασαν μαζικά το Νεβρόζ

Ο λαός του Ντιγιαρμπακίρ συγκεντρώθηκε με ενθουσιασμό στο σημείο συνάντησης του Νεβρόζ από τις πρώτες πρωινές ώρες, παρά το γεγονός ότι ο διορισμένος δήμαρχος - διαχειριστής του Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος τοποθετήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στη θέση των εκλεγμένων συνδημάρχων του HDP, αποφάσισε να απαγορέψει τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς προς την περιοχή εορτασμού του Νεβρόζ.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση εορτασμού του Νεβρόζ, με κάποιες εκτιμήσεις να αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Τα συνθήματα που φώναξαν οι συμμετέχοντες ήταν «Το HDP είναι οι άνθρωποί του και οι άνθρωποι είναι εδώ», καθώς και το «Δίχως τον Ηγέτη μας, δεν υπάρχει ζωή».

Το σύνθημα "Ζήτω ο Ηγέτης Άπο", το οποίο αναφέρεται στον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα που τραγούδησε το τεράστιο πλήθος ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ το πάρκο Νεβρόζ μετατράπηκε σε θάλασσα από τις σημαίες του Οτσαλάν.

Οι πολιτικοί του HDP συμμετείχαν στους εορτασμούς του Νεβρόζ

Ο συμπρόεδρος του HDP Mithat Sancar συμμετείχε επίσης στον εορτασμό του Νεβρόζ του Ντιγιαρμπακίρ και παραχώρησε ομιλία. Ο Κούρδος πολιτικός τίμησε τη μνήμη του Kemal Kurkut, ο οποίος δολοφονήθηκε από την αστυνομία στο Νεβρόζ του 2017.

Οι βουλευτές του HDP από το Ντιγιαρμπακίρ χαιρέτησαν τους ανθρώπους από τη σκηνή, καθώς όλοι μαζί συμμετείχαν στους εορτασμούς του Νεβρόζ. Ο βουλευτής του HDP Semra Güzel είπε: «Ο Κουρδικός λαός βρίσκεται σε αυτό το σημείο αντίστασης. Ποια κρατική δύναμη μπορεί να αναιρέσει αυτήν την πραγματικότητα; "

Ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Κουρδιστάν Sinan Çiftyürek, δήλωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε τις διαταγές σας, εδώ είναι ο Κουρδικός λαός, εδώ λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις του λαού, σε αυτήν εδώ την πλατεία».

Οι Κούρδοι που γέμισαν το Πάρκο Νεβρόζ, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς "halay", τραγούδησαν τα τραγούδια και τα συνθήματά τους, καλώντας για εκπλήρωση των πολιτικών τους αιτημάτων.

Το κυρίαρχο αίτημα που εξέφρασε με μια φωνή ο λαός του Ντιγιαρμπακίρ στον εορτασμό του Νεβρόζ της 21ης ​​Μαρτίου 2021, ήταν η ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.