Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Η πρόσφατη «άτακτη» υποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για μία νέα προσφυγική - μεταναστευτική κρίση στην περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες Αφγανοί πέρασαν στο Ιράν και από εκεί βρέθηκαν στα σύνορα Ιράν - Τουρκίας, φοβούμενοι τις εξελίξεις στη χώρα τους, μετά την επάνοδο και την κατάληψη νέων περιοχών από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, πολλοί Αφγανοί που διέμεναν στο Ιράν αξιοποιούν την κατάσταση και επιδιώκουν και αυτοί να εισέλθουν στην Τουρκία. Αρκετοί εξ αυτών κατόρθωσαν μάλιστα να περάσουν τα κλειστά σύνορα, προφανώς με την ανοχή των αρχών του τουρκικού καθεστώτος.

Ο Ερντογάν με έναν στυγνό ρεαλισμό, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες. Ο σκοπός του είναι διπλός. Αφενός, να δώσει πολιτικά δικαιώματα και να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για την πολιτική του επιβίωση στις επικείμενες εκλογές, και αφετέρου, να υποστηρίξει την ευρύτερη γεωπολιτική του ατζέντα. Διαβλέποντας πως οι εξελίξεις στην περιοχή μπορούν να ενισχύσουν το «διπλωματικό» χαρτί που θεωρεί ότι διαθέτει, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να εργαλειοποιήσει τους Αφγανούς πρόσφυγες, συνεχίζοντας να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, και εξασφαλίζοντας οικονομικές παροχές και πολιτική υποστήριξη από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η νέα νατοϊκή τουρκική αποστολή στο Αφγανιστάν, απειλεί να κυλήσει τη χώρα όχι απλώς σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, αλλά σε μία αναθέρμανση του τζιχαντισμού και της τρομοκρατίας.

Καθώς οι Τούρκοι επιτελείς πραγματοποιούν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν, διακρίνεται μία συνεννόηση των δύο μερών, που δεν αποκλείεται να επιτυγχάνεται και με την αρωγή του Πακιστάν. Η συνεννόηση Τουρκίας - Ταλιμπάν υπογραμμίστηκε κατά τις δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των πιστεύω τους». Οι εξελίξεις αυτές μόνο θετικές δεν μπορεί να είναι για την περιοχή, καθώς όπου εμφανίζεται ο Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα και ακολουθούν αναταράξεις.

Όλα τα ανωτέρω προκαλούν ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης στον Ερντογάν, ο οποίος με την δυναμική των τελευταίων στρατηγικών κινήσεών του, αποφάσισε να αγνοήσει κάθε έννοια νομιμότητας και να προχωρήσει στο παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Αψηφώντας κάθε διεθνές όργανο, ψήφισμα ή και τη διεθνή κοινή γνώμη, ο Ερντογάν, όντας ενισχυμένος από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις του στην Κύπρο, μιλώντας ανοιχτά για διχοτόμηση του νησιού. Εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση και αποτροπή από την ελλαδική και κυπριακή πλευρά, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, καθώς οι επόμενες κινήσεις του τουρκικού επεκτατισμού θα εξελιχθούν στο Καστελλόριζο και το υπόλοιπο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ο παράνομος εποικισμός που πραγματοποιεί η Τουρκία στα Κατεχόμενα, ενθαρρύνεται από την διεθνή σιωπή απέναντι στην εθνοκάθαρση που διαπράττει το φασιστικό τουρκικό καθεστώς στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Μονάχα στο μαρτυρικό και κατεχόμενο Αφρίν, η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού κατέληξε σε στυγνή γενοκτονία, αφού από 95% Κουρδικό πληθυσμό, σήμερα μόνο το 20% της πόλης είναι Κούρδοι.

Αυτή η σιωπή της διεθνούς κοινής γνώμης, στα γυμνά μάτια της οποίας διεξάγεται η γενοκτονία των Κούρδων, είναι που ενθαρρύνει και αποθρασύνει την τουρκική βαρβαρότητα. Η υποκρισία της «δύσης», η οποία τολμά να αναφέρεται σε δικαιώματα, ενώ επί της ουσίας ξεπλένει τα τουρκικά εγκλήματα.

Την ίδια δυστυχώς σιωπή επέδειξαν και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα όταν την ίδια στιγμή που η Τουρκία εισέβαλε με τα άρματα στο Αφρίν και τις άλλες πόλεις της Συρίας, προσέγγιζαν τους Τούρκους με την πρόφαση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Προσκαλούσαν μάλιστα τον φασίστα Ερντογάν στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, και παράλληλα καλούσαν τους Τούρκους επιχειρηματίες να προβούν σε εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων.

Ήρθε η ώρα τα δύο κράτη του Ελληνισμού, η Ελλάδα και η Κύπρος να συνειδητοποιήσουν πως ο μόνος φυσικός τους σύμμαχος είναι ο Κουρδικός λαός, ο οποίος διεξάγει αγώνα εναντίον του τουρκικού καθεστώτος από το 1984. Να υποστηρίξουμε όλοι μαζί ηθικά, διπλωματικά και πολιτικά, το δίκαιο Κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, ασκώντας αφόρητη πίεση στην αναθεωρητική και ιμπεριαλιστική Τουρκία. Αυτό άλλωστε είναι και το αίτημα του λαού σε Κουρδιστάν, Κύπρο και Ελλάδα.

Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου.