Το κλειδί για την απελευθέρωση των γυναικών βρίσκεται στην επανάσταση της Ροζάβα

Το κλειδί για την απελευθέρωση των γυναικών βρίσκεται στην επανάσταση της Ροζάβα

Το-κλειδί-για-την-απελευθέρωση-των-γυναικών-βρίσκεται-στην-επανάσταση-της-Ροζάβα 2

Το κλειδί για την απελευθέρωση των γυναικών βρίσκεται στην επανάσταση της Ροζάβα

Η Şervîn Nûdem από την Ακαδημία Jineolojî στη βορειοανατολική Συρία, μιλά για τη σημασία της επανάστασης της Ροζάβα για την απελευθέρωση των γυναικών.

Μετά την επανάσταση στη βόρεια και ανατολική Συρία, άνθρωποι από όλο τον κόσμο ήρθαν στην περιοχή για να υπερασπιστούν την επανάσταση, να συμμετάσχουν σε αυτήν με πολλούς τρόπους και να μάθουν από αυτήν. Ενώ ορισμένοι από τους διεθνιστές επέστρεψαν στις χώρες τους για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ροζάβα. Μία από αυτές τους διεθνίστριες είναι η Şervin Nûdem από τη Γερμανία. Εργάζεται στην Ακαδημία Jineolojî στη Ροζάβα εδώ και πέντε χρόνια.

Μικρά βήματα και μεγάλα όνειρα

Η Şervîn Nûdem εξήγησε ότι η επανάσταση ξεκίνησε με μικρά βήματα και μεγάλα όνειρα: "Στη Ροζάβα, σημειώθηκαν βαθιές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στη ζωή των γυναικών όσο και στην κοινωνία συνολικά. Όσον αφορά την άμυνα, τη δημοκρατία και απελευθέρωση των γυναικών, υπήρξαν πολύ θετικά επιτεύγματα, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς. Στην πραγματικότητα, αυτή η επανάσταση έγινε γνωστή κυρίως ως επανάσταση των γυναικών. Αυτή η επαναστατική διαδικασία συνεχίζεται."

Η επανάσταση της Ροζάβα βρίσκεται σε σταθερή βάση

Η Şervîn συνεχίζει, "Στις αρχές του 20ου αιώνα, πραγματοποιήθηκαν επαναστάσεις παρόμοιες με αυτές της Ροζάβα. Αλλά αυτές οι επαναστάσεις, στις οποίες υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι και οι γυναίκες, και όπου ο φασισμός συνετρίβη, δυστυχώς δεν κράτησαν. Η επανάσταση της Ροζάβα βασίζεται στην 40χρονη εμπειρία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του κουρδικού κινήματος ελευθερίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θεμέλιά της είναι σταθερά. Από την πρώτη ημέρα της επανάστασης μέχρι σήμερα, οι γυναίκες εκφράζονται σε όλους τους τομείς. Σε αντίθεση με το κρατικό σύστημα, οι λαοί ζουν μαζί ελεύθερα σε αυτό το σύστημα."

Διάδοση του μηνύματος των γυναικών της Ροζάβα παγκοσμίως

Η διεθνίστρια επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες της 8ης Μαρτίου επηρεάζονται επίσης από την κατάσταση της πανδημίας. "Σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες μπορούν να συναντηθούν πλέον μόνο διαδικτυακά. Κατά τη διάρκεια της μάχης κατά της πανδημίας, οι γυναίκες ωθήθηκαν πίσω στον οικιακό χώρο. Στη Ροζάβα, οι γυναίκες γιορτάζουν την 8η Μαρτίου με πολλές εκδηλώσεις. Υπάρχουν φεστιβάλ, συζητήσεις, πάνελ, διαδηλώσεις και πολύχρωμες γιορτές. Ελπίζω ότι η πανδημία θα τελειώσει παγκοσμίως όσο το δυνατόν συντομότερα και ότι τέτοιες δραστηριότητες θα είναι δυνατές ξανά παντού. Θα διαδώσουμε το μήνυμα των γυναικών της Ροζάβα παγκοσμίως."

Η επανάσταση της Ροζάβα αναπτύσσεται σε μια εποχή που απειλείται η υγεία των ανθρώπων, καταστρέφεται η φύση και αυξάνεται η βία κατά των γυναικών. Οι κοινότητες, τα συμβούλια, οι επιτροπές και η αυτοδιοίκηση ανοίγουν το δρόμο για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες πρέπει να να ενισχύσουν τον αγώνα τους παγκοσμίως.

Η υπεράσπιση της επανάστασης της Ροζάβα σημαίνει υπεράσπιση της ελπίδας

Η Şervîn Nûdem επισημαίνει τη σημασία εκστρατειών όπως το Women Defend Rojava, λέγοντας: «Η υπεράσπιση της επανάστασης της Ροζάβα σημαίνει υπεράσπιση της ελπίδας. Υπήρξαν πολλά είδη επαναστάσεων στην ιστορία του κόσμου. Η επανάσταση της Ροζάβα βασίζεται στην οικολογία, τη δημοκρατία, την κοινοτική ζωή και απελευθέρωση των γυναικών. Αυτά τα σημεία συζητούνται σε όλο τον κόσμο. Τέτοια συμβούλια σχηματίζονται τώρα από τη Λατινική Αμερική έως την Ινδία. Οι κοινωνίες δεν έχουν πλέον προσδοκίες από τις κυβερνήσεις. Ενάντια στις επιθέσεις, είναι σημαντικό να παρέχεται ενότητα. Η επανάσταση της Ροζάβα έχει επίσης αντίκτυπο στους αγώνες των γυναικών στο Αφγανιστάν, την Πολωνία και τη Βολιβία. Οι γυναίκες ενώθηκαν στον αγώνα. Μαζί είμαστε δυνατοί. Πρέπει να νιώσουμε τα δεινά και τα προβλήματα όλων των γυναικών του κόσμου ως δικά μας."