Το Ιράν καταδιώκει τους δημοσιογράφους στη χώρα καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να μαίνονται

Το Ιράν καταδιώκει τους δημοσιογράφους στη χώρα καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να μαίνονται

Το Ιράν καταδιώκει τους δημοσιογράφους στη χώρα καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να μαίνονται

Το Ιράν καταδιώκει τους δημοσιογράφους στη χώρα καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να μαίνονται

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν δύο από τους δημοσιογράφους που ανέφεραν τη δολοφονία της 22χρονης Τζίνα (Μαχσά) Αμίνι από την αστυνομία ηθικής, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA.

Οι αρχές του καθεστώτος στοχοποιούν ανελέητα δημοσιογράφους στο Ιράν, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, πλέον και εναντίον της θανατηφόρας αστυνομικής βίας.

Η ιρανική μεταρρυθμιστική εφημερίδα προκάλεσε την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να «κηρύξει παράνομη τη δημοσιογραφία» στο πρωτοσέλιδο της, αφού οι δημοσιογράφοι, Νιλούφαρ Χαμεντί και Ελάχι Μοχαμαντί, κατηγορήθηκαν για «κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA».

Οι δύο γυναίκες δημοσιογράφοι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο, καθώς ανέφεραν και κάλυψαν δημοσιογραφικά την δολοφονία της Τζίνα (Μαχσά) Αμίνι , της 22χρονης της οποίας ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου, μέρες μετά τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό της από την αστυνομία ηθικής του Ιράν, πυροδότησε το κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα.

«Έχουν κατηγορήσει την Νιλούφαρ και την Ελάχι ότι εκπαιδεύτηκαν και στρατολογήθηκαν από τη CIA. Πλέον δεν μπορώ να έρθω σε επαφή με κανέναν ξένο δημοσιογράφο», ανέφερε η Guardian επικαλούμενη τις δηλώσεις ενός δημοσιογράφου που εργάζεται σε ιρανικό έντυπο.

«Μας παρακολουθούν στενά και μου έχουν ζητήσει με έντονο τρόπο να διακόψω όλες τις επαφές μου με ξένους ανταποκριτές. Έχω λάβει κλήσεις από το εξωτερικό στο κινητό μου, και αν παρακολουθούν τα αρχεία του τηλεφώνου μου και βρουν ότι κάποιος από τη Δύση με καλούσε, ακόμα και αν είναι φίλος μου, θα βρεθώ σε τεράστιο κίνδυνο».

Μια άλλη μεταρρυθμιστική και αντικαθεστωτική εφημερίδα, η Sazandegi, αφιέρωσε την πρώτη σελίδα της τη Δευτέρα σε φωτογραφίες δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές, οι αριθμοί των οποίων πιστεύεται ότι ξεπερνούν τους είκοσι.

Εντωμεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερο μήνα σε πόλεις σε όλο το Ιράν, παρά την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι από την κυβέρνηση, και τις συχνά θανατηφόρες παρεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η 32χρονη Κούρδισσα Φερεστά Αχμαντί πέθανε όταν χτυπήθηκε από πραγματικά πυρά της ιρανικής αστυνομίας στην κουρδική πόλη Μαχαμπαντί, του δυτικού Ιράν.

Τουλάχιστον 253 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA).

Παρ' όλα αυτά, οι διαδηλώσεις διατήρησαν τη δυναμική τους και παρά την αστυνομική βία, ιδιαίτερα στις κουρδικές πόλεις στις δυτικές επαρχίες του Ιράν.

Η πατρίδα της Αμίνι, η πόλη Σακέζ, έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα, όταν τεράστια πλήθη αψήφησαν τις κυβερνητικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας για να παρακολουθήσουν την επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο της αδικοχαμένης κοπέλας, σαράντα ημέρες μετά το θάνατό της.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζουν επίσης να μαίνονται σε πανεπιστήμια σε όλο το Ιράν, όπου φοιτητές διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα και μέλη των πολιτοφυλακών Basiji της κυβέρνησης, όπως ανέφερε το CNN.

Σε μια από αυτές τις διαδηλώσεις στην πόλη Σίντε, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν του Ιράν, ακούστηκαν και πυροβολισμοί, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN.