Το Ιράν καταδικάζει περιβαλλοντική ακτιβίστρια σε φυλάκιση 4 ετών

Το Ιράν καταδικάζει περιβαλλοντική ακτιβίστρια σε φυλάκιση 4 ετών

Το Ιράν καταδικάζει περιβαλλοντικό ακτιβίστρια σε φυλάκιση 4 ετών

Το Ιράν καταδικάζει περιβαλλοντική ακτιβίστρια σε φυλάκιση 4 ετών

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε μια γυναίκα περιβαλλοντική ακτιβίστρια σε τετραετή φυλάκιση λόγω της υποστήριξης ενός Κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Faranak Cemşîdî στο σπίτι της στην πόλη Σινέ, στις 28 Ιουνίου 2020. Απελευθερώθηκε με εγγύηση ύψους περίπου 8.000 δολάρια ΗΠΑ στις 10 Νοεμβρίου 2020. Στη δίκη της 23ης Ιανουαρίου, στο Ισλαμικό Επαναστατικό δικαστήριο της Σινέ, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης ως «μέλος του κουρδικού Κόμματος της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με πηγές του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN).

Το δικαστήριο θεώρησε έγκλημα τη συμμετοχή της Faranak σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των τουρκικών στρατιωτικών επιθέσεων στην πόλη Σερεκανίγια.

Οι συνομιλίες της Faranak σε ομάδες στην τηλεφωνική εφαρμογή "Telegram" παρατέθηκαν στον φάκελο της δικογραφίας, ως απόδειξη ενοχής λόγω της συμμετοχής της σε ένα από τα Κουρδικά κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την έκθεση της Yeni Özgür Politika.

Είχε ζητηθεί προηγουμένως πολλές φορές από την Faranak να καταθέσει στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη μαζική σύλληψη περιβαλλοντικών ακτιβιστών και μελών του Κουρδικού τμήματος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το φθινόπωρο του 2018.