Το Ιράν φυλακίζει άλλες τρεις γυναίκες δημοσιογράφους

Το Ιράν φυλακίζει άλλες τρεις γυναίκες δημοσιογράφους

Το Ιράν φυλακίζει άλλες τρεις γυναίκες δημοσιογράφους

Το Ιράν φυλακίζει άλλες τρεις γυναίκες δημοσιογράφους

Τρεις ακόμη γυναίκες δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Ιράν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν από την έναρξη των διαδηλώσεων στην χώρα στους 55. Η Melika Hashemi, η Saeede Shafiei και η Mehrnoush Zarei συνελήφθησαν και κρατούνται στην φυλακή Evin.

Τρεις ακόμη γυναίκες δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τεχεράνη μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, όπως ανέφερε την Τρίτη το Iran Wire.

Ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων στην χώρα ανέρχεται στους 55, με 16 γυναίκες μεταξύ των φυλακισμένων δημοσιογράφων, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Από το σύνολο των συλληφθέντων δημοσιογράφων, οι 27 παραμένουν πίσω από τα κάγκελα, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Οι RSF κάλεσαν τις ιρανικές αρχές «να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους δημοσιογράφους και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους».

Στις 21 Ιανουαρίου, η Melika Hashemi από το πρακτορείο ειδήσεων Shahr οδηγήθηκε στη φυλακή Evin για ανάκριση. Το επόμενο πρωί, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι Mehrnoush Zarei και Saeede Shafiei συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν επίσης στη διαβόητη φυλακή. Οι λόγοι για τη σύλληψη της Zarei είναι προς το παρόν άγνωστοι, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι η Shafiei κατηγορήθηκε για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος και για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας», όπως ανέφεραν οι RSF.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τις δημοσιογράφους Melika Hashemi, Saeede Shafiei και Mehrnoush Zarei, καθώς και όλους τους δημοσιογράφους, φωτογράφους και bloggers που κρατούνται σε σχέση με τις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου των RSF για τη Μέση Ανατολή, Jonathan Dagher.

Οκτώ δημοσιογράφοι και φωτογράφοι έχουν συλληφθεί από τις αρχές του έτος. Ο φωτογράφος Ahmad Halabisaz ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση στην ίδια φυλακή "Evin", ενώ ο δημοσιογράφος Alireza Khoshbat καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη την επόμενη μέρα.

Η καταστολή των διαδηλωτών από το Ιράν, με εκατοντάδες δολοφονίες, μαζικές κρατήσεις και τέσσερις εκτελέσεις μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να σταματήσει τις εξεγέρσεις που συνεχίζονται ακόμη μετά από πέντε μήνες.