Το HPG καταγγέλλει νέες χημικές επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις

Το HPG καταγγέλλει νέες χημικές επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις

Το HPG καταγγέλλει νέες χημικές επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις

Το HPG καταγγέλλει νέες χημικές επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ίδια μέρα που υπέστησαν τρεις απώλειες στρατιωτών τους, βομβάρδισαν αρκετές περιοχές στην κοιλάδα Ζαπ του Ιρακινού Κουρδιστάν, με βαρέα όπλα και χρησιμοποίησαν παράνομα χημικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG).

Ο τουρκικός στρατός έβαλε ξανά στο στόχαστρο τις κουρδικές δυνάμεις με χημικά την περασμένη εβδομάδα στην κοιλάδα Ζαπ στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI), όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG).

Η περιοχή Τσεμτσό στην κοιλάδα βομβαρδίστηκε με χημικά όπλα είκοσι φορές, όπως δήλωσε το HPG, η στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ακολούθησαν περισσότερες επιθέσεις με συμβατικά βαρέα όπλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, επικαλούμενο το HPG.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου, ανέφερε το HPG.

Αρκετές περιοχές στη Μετίνα και την Γκάρα, όπου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι έκανε χρήση απαγορευμένων χημικών, βομβαρδίστηκαν από τουρκικά μαχητικά την ίδια ημέρα.

Οι περιοχές Σιντα, Τσεμτσό, Γκίρε Αμεντίγιε και Γκίρε Κουντί, επίσης βομβαρδίστηκαν έντονα με όλμους και τανκς.

Το HPG ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών, ενός στο Τσεμτσό και δύο άλλων στο Γκίρε Ορτέ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ταγματάρχη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην ίδια περιοχή. Ο Ταγματάρχης Μεχμέτ Ντουμάν είναι ο πιο υψηλόβαθμος τούρκος στρατιωτικός που έχασε μέχρις στιγμής τη ζωή του κατά τη διασυνοριακή επιχείρηση Νύχι-Δαγκάνα της Τουρκίας στο νότιο Κουρδιστάν.

Η σειρά επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία "Δαγκάνα" ξεκίνησε το 2019, με στόχο βάσεις του PKK στο Ιράκ. Το PKK κατηγορεί τα τουρκικά στρατεύματα ότι στοχοποιούν αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές στο πλαίσιο των επιχειρήσεων.